Offentlig sektor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Offentliga sektorn)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En offentlig sektor, allmän sektor eller gemensam sektor är den skattefinansierade verksamhet som drivs åt det allmänna, underställt stat, primärkommun och sekundärkommun eller andra politiska enheter. Verksamheter som ofta ingår är hälso- och sjukvård, omsorg, utbildning, rättsväsen, försvarsmakten, kollektivtrafik och infrastruktur.

Omfattningen av den offentliga sektorn varierar mellan länder, samhällssystem och tidsepoker. I en planekonomi tillhör hela samhällets ekonomi den offentliga sektorn. I en ren "nattväktarstat" är det bara rättsväsen och militären som utgör den offentliga sektorn.

I debatten används ibland istället uttrycket "gemensam sektor", framförallt av förespråkare för en mer omfattande offentlig sektor.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den mesta sjukvården i Sverige tillhör offentliga sektorn.

Sverige har i internationell jämförelse en stor offentlig sektor, vilket avspeglas i ett högt skatteuttag som krävs för att finansiera de offentliga åtagandena.

Kommunerna i Sverige organiseras i Sveriges Kommuner och Regioner. Offentliganställda representeras i Sverige av Svenska kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och internationellt av den fackliga organisationen Internationell facklig organisation för offentliga tjänster (PSI).

Tidigare räknades även Svenska kyrkans verksamhet, så som kyrkobokföringen, som en del av Sveriges offentliga sektor.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Agne Gustafsson: offentliga sektorn i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 31 maj 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]