Offentlig sektor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Offentliga sektorn)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En offentlig sektor, allmän sektor eller gemensam sektor är den skattefinansierade verksamhet som drivs åt det allmänna, underställt stat, primärkommun och sekundärkommun eller andra politiska enheter. Verksamheter som ofta ingår är vård och omsorg, utbildning, rättsväsende, försvarsmakten, kollektivtrafik och infrastruktur.

Omfattningen av den offentliga sektorn varierar mellan länder, samhällssystem och tidsepoker. I en planekonomi tillhör hela samhällets ekonomi den offentliga sektorn. I en ren "nattväktarstat" är det bara rättsväsendet och militären som utgör den offentliga sektorn.

I debatten används ibland istället uttrycket "gemensam sektor", framförallt av förespråkare för en mer omfattande offentlig sektor.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den mesta sjukvården i Sverige tillhör offentliga sektorn.

Sverige har i internationell jämförelse en stor offentlig sektor, vilket avspeglas i ett relativt högt skatteuttag som krävs för att finansiera de offentliga åtagandena.

Kommunerna i Sverige organiseras i Sveriges Kommuner och Landsting. Offentliganställda representeras internationellt av den fackliga organisationen Internationalen för Stats- och Kommunalanställda.

Tidigare räknades även Svenska kyrkans verksamhet, så som kyrkobokföringen, som en del av Sveriges offentliga sektor.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Agne Gustafsson. ”Offentliga sektorn”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/offentliga-sektorn. Läst 31 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]