Original Prankster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Original Prankster
Singel av The Offspring med Redman
Från albumet Conspiracy of One
B-sida"Dammit, I Changed Again"
Utgiven24 oktober 2000
FormatCD · digital download · 12" vinyl
Inspelad2000, NRG Recording Studios i North Hollywood, Kalifornien, USA
GenrePunkrock · ska-punk
Längd3:40
SkivbolagColumbia Records
LåtskrivareDexter Holland
ProducentBrendan O'Brien
Listposition
MusikvideoNuvola apps kaboodle.svg"Original Prankster"Youtube
Singlar
The Offspring
"Totalimmortal"
(2000)
Original Prankster
(2000)
"Want You Bad"
(2000)
Album
Conspiracy of One
"Come Out Swinging"
(2)
Original Prankster
(3)
"Want You Bad"
(4)

Original Prankster är en singel av det amerikanska punkrockbandet The Offspring tillsammans med rapparen Redman. Namnet på låten är en travestering på antingen filmen Original Gangstas (1996) eller på Ice-T:s album/låt O.G. Original Gangster (1991). Detta var den första singeln som släpptes från albumet Conspiracy of One och låten gick att ladda ner i MP3-format från The Offsprings hemsida ett tag innan den släpptes som singel. På hemsidan hölls även en tävling som gick ut på att den som laddade ner låten i förtid kunde vinna en miljon dollar. Singeln var från början tänkt att släppas den 29 september 2000, vilket då skulle vara kort innan albumets ursprungliga lansering i oktober samma år[1].

I "Original Prankster" nämns personer såsom Janet Reno, "Son of Sam" och Sigmund Freud.[2] Låten börjar även med frasen "You can do it!", vilken sägs av Rob Schneider i filmen Waterboy (1998). Året efter att singeln hade släppts gjordes en film med just Schneider i huvudrollen, kallad The Animal (2001), där "Original Prankster" spelas i en av scenerna.[3]

MTV censurerade musikvideon på flera ställen. I bland annat en scen där två halvnakna kvinnor sitter i knäet på en rektor fick inte ordet "molesting" (på svenska: "antastning") visas. I en annan scen äter en man en smörgås med hundavföring i sig. Här censurerades det när mannen bet i smörgåsen, men inte när han spottade ut den. Dexter Holland ansåg att censuren var löjeväckande och hänvisade till MTV-programmet Jackass som visade personer med mänsklig avföring på sig. En talesperson på MTV svarade med att säga att "vi äter inte skit här på MTV".[4]

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Alla låtar är skrivna och komponerade av The Offspring, om inte annat anges. 

Nr Titel Längd
1. Original Prankster   3:40
2. Dammit, I Changed Again   2:49Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Schumacher-Rasmussen, Eric; Kaufman, Gil (15 september 2000). ”Offspring Offering Album for Free on the Web” (på engelska). SonicNet. 
  2. ^ ”Original Prankster by The Offspring” (på engelska). Lyrics.com. Arkiverad från originalet den 24 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110724084208/http://www.lyrics.com/original-prankster-lyrics-the-offspring.html. Läst 7 februari 2012. 
  3. ^ O'Connor, Danny (12 juni 2001). ”Live in Leeds for Radio 1” (på engelska). BBC UK Online. 
  4. ^ Brunner, Rob (31 oktober 2000). ”Censor and Sensibility” (på engelska). Entertainment Weekly.