PNR-direktivet

Från Wikipedia
Europeiska flaggan Europeisk unionsrätt
PNR-direktivet
Direktiv om användning av passageraruppgiftssamlingar (PNR-uppgifter) för att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och grov brottslighet

Aktnummer Direktiv (EU) 2016/681
Celexnummer 32016L0681
Offentliggjort i EUT L 119, 4.5.2016
Rättslig form Direktiv
Rättsligt bindande Ja
Direkt tillämpligt Nej, transponering krävs
Tillämpas av Europeiska unionen, utom Danmark
Utfärdat av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd
Rättslig grund Art. 82.1 d, 87.2 a FEUF[1]

Relaterad lagstiftning
Nuvarande och tidigare gällande lagstiftning
Direktiv (EU) 2016/681
Utfärdat Trätt i kraft Tillämpligt Upphävt
2016-04-27 2016-05-24 2018-05-25

PNR-direktivet, eller direktiv (EU) 2016/681, är ett europeiskt direktiv som reglerar användningen av passageraruppgiftssamlingar (PNR-uppgifter) för att förebygga, förhindra, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och grov brottslighet inom Europeiska unionen.

Direktivet ålägger flygbolag att överföra PNR-uppgifter om sina passagerare på flygningar till eller från ett tredjeland till ansvariga brottsbekämpande myndigheter. Varje medlemsstat har möjlighet att välja att direktivet även ska tillämpas på flygningar inom unionen. Syftet med direktivet är att bekämpa terrorism och grov brottslighet.

Direktivet är tillämpligt inom hela Europeiska unionen, utom Danmark, som åtnjuter en särskild undantagsklausulområdet med frihet, säkerhet och rättvisa.

I juni 2022 avkunnade EU-domstolen en dom om PNR-direktivets giltighet.[2] Domstolen konstaterade att direktivet förvisso är giltigt, men att det endast får tillämpas i den mån det är strikt nödvändigt för att bekämpa brottslighet eftersom det annars strider mot Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.[3][4][5][6] I december 2022 utfärdade Europeiska dataskyddsstyrelsen ett uttalande om konsekvenserna av EU-domstolens dom för medlemsstaternas behandling av PNR-uppgifter och uppmanade medlemsstaterna att omgående anpassa sin behandling av personuppgifter i enlighet med domen.[7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.