Paul Frigyes

Från Wikipedia
Paul Frigyes
Paul Frigyes i juni 2015 under en debatt om Dawit Isaak.
Född24 september 1962 (61 år)
Sverige Sverige
Yrke/uppdragjournalist, författare

Paul Staffan Frigyes, född 24 september 1962[1] i Malmö, är en svensk journalist och författare.

Paul Frigyes genomgick en tvåårig utbildning på Grafiska Institutet och studerade statsvetenskap och konstvetenskap vid Stockholms universitet.[2] I den grafiska tidningen AGI skrev han bland annat om Desktop Publishing under 1980-talet. Åren 1995–1998 var Frigyes redaktör för tidskriften Tidningsteknik. Han har också skrivit böcker om grafisk formgivning, bland annat en bok om kalligrafi.

Tidningen Journalisten

Paul Frigyes arbetade 2001–2011 på tidningen Journalisten, varifrån han sade upp sig i protest mot att chefredaktören Helena Giertta stoppade en text om framtidens journalistroll i hans återkommande krönika på Journalisten.se.[3] Enligt Giertta avvek åsikterna i krönikan från tidningens linje på ledarplats.[4]

Mediekrönikör med mera

Frigyes har även varit mediekrönikör i Dagens Nyheter samt gjort reportage för Sveriges Radio P1-programmet Medierna och Utbildningsradion (UR).

Böcker

I boken Nyhetsflås & tidsanda: Svenska löpsedlar under ett sekel (2005) behandlade Frigyes löpsedlarnas utveckling i Sverige.

I den januari 2014 utgivna boken Höjd över varje misstanke – En bok om Jan Guillou ifrågasatte Paul Frigyes journalisten och författaren Jan Guillous trovärdighet, men mer på det personliga planet än på det journalistiska. Sedan det visat sig att Frigyes uppgifter om Guillous sorti från internatskolan Solbacka var felaktiga och att beskrivningen om vad hans far och farfar gjorde i samband med andra världskriget hade brister så drogs boken tillbaka av Norstedts förlag. Jan Guillou kunde i SVT:s program Gomorron Sverige i direktsändning visa att han tvärtemot vad Frigyes påstod inte avstängdes eller relegerades från skolan utan istället slutförde sin utbildning med höga betyg och belönades med en bokpremie för att tillsammans med sina skolkamrater gå vidare till gymnasiet.[5] Efteråt hävdade Frigyes att avsikten med boken inte var att begå ett karaktärsmord utan att ge en "bredare bild" av Guillou.[2] Misstaget som Frigyes gjorde var att använda sig av opålitliga källor istället för att granska handlingarna från Solbacka i Landsarkivet i Uppsala eller att fråga Guillou själv. I P1-programmet Medierna som på två timmar kunde få fram uppgifterna från Landsarkivet konstaterade Frigyes att "Jag satsade högt och förlorade allt".[6]

I februari 2014 kom beskedet att Norstedts beslutat att inte ge ut Paul Frigyes bok Höjd över varje misstanke.[7] Norstedts tog på sig hela ansvaret för det inträffade och bad Guillou och Frigyes om ursäkt för att man brustit i den källkritiska granskningen av bokens innehåll.[8] Månaden därpå blev det klart att Lindelöws förlag i Göteborg istället ger ut boken.[9] Den nya utgåvan, som har titeln Jan Guillou - utifrån, innehåller ett nyskrivet kapitel daterat mars 2014: "Guilloutinen - Därför stoppades boken".

Noter

Externa länkar