Per August Ahlberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Per August Ahlberg, född 13 augusti 1823 i Mörlunda, Kalmar län, död 1 juli 1887 i Örebro[1] var en svensk pastor och missionsledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ahlbergs far, Jöns Petter Ahlberg från Raskarum I St Olofs socken i Skåne, var hästläkare och hovslagare vid Smålands lätta dragoner och Smålands Husarer. Efter skolgång i Vimmerby och läroverksstudier i Linköping arbetade Ahlberg som apotekselev och som lärare; han avlade också folkskollärarexamen 1847. På 1840-talet studerade han vidare i Lund och i Uppsala. Den 13 juni 1847 prästvigdes han i Linköpings domkyrka till tjänst i Svenska kyrkan. Efter olika prästtjänster och missionsskoleföreståndaretjänst i Stockholm återvände han till Småland där han nu startade missionsskolor, först i Kristdala och sedan i Vetlanda.

I Vetlanda bodde han och verkade i fjorton år, 1861–1875, och han hade från början sina samlingar i hemmet, som låg i Alsborg utanför Vetlanda, och i brunnssalongerna i Flugeby och Alsborg, innan man uppförde Vetlandas första missionshus på Mogärdes ägor (kvarteret Missionen nr:176). År 1875 ,när Missionsskolan hade vuxit, skänktes den till en stiftelse och Ahlberg flyttade till Örebro. Även där startade han skolverksamhet, samtidigt som han arbetade som pastor i Evangelisk-Lutherska Missionsföreningen. Skolverksamheten i Örebro kom efter Ahlbergs död att flyttas till Johannelunds teologiska institut. Under sina sista år var han ofta sjuklig; han avled 1887. Ahlberg är känd som en av grundarna av Östra Smålands Missionsförening samt som utgivare av betraktelseboken Biblisk Skattkammare med många citat av kyrkofäderna.[2]

Ahlbergs grav finns på Södra kyrkogården i Örebro; gravstenen har inskriptionen: ”De som många undervisa till rättfärdighet skola lysa som stjernor i evighet”

Han var gifte sig första gången 1851 med kyrkoherdedottern Adeline Jeanette Sabelström och andra gången 1882 med kyrkoherdedottern Hilma Gustava Seseman. I första giftet fick han elva barn, varav de fyra yngsta levde till vuxen ålder: Josef, Hulda, Frideborg och David Ahlberg. Med andra hustrun fick han två barn, som båda dog i unga år.

Psalmer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ G. Walli: Per August Ahlberg i Svenskt biografiskt lexikon (1918)
  2. ^ Svensk Uppslagsbok, Lund 1929