Percy Nilsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Percy Nilsson
Född 22 maj 1943 (72 år)
Malmö,  Sverige
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Affärsman
Idrottsledare
Känd för Ordförande för Malmö Redhawks (Malmö IF) 1984-2008

Leif Yngve Percy Nilsson, född 22 maj 1943 i Malmö, är en svensk affärsman och idrottsledare. Utsedd till årets skåning 2008.


Karriär[redigera | redigera wikitext]

Byggverksamhet[redigera | redigera wikitext]

Percy Nilsson är utbildad snickare och började sin karriär som byggjobbare i Malmö. Snart startade han Percy Nilsson Bygg AB (PNB) och i slutet av 1980-talet hade företaget 150 anställda. Efter 25 år sålde han PNB och sitt fastighetsbolag före fastighetskraschen 1990. En stor reavinst gjorde att han av skatteskäl flyttade till Belgien.

1994 återkom han till Sverige och köpte tillbaka 50% av PNB. Han gick även in som storägare i Entreprenad AB och 1997 bildades PNB Entreprenad AB. 2003 såldes PNB-koncernen till Lars Olof Andersson. Efter några månader ville han häva köpet, men det godkändes inte. Koncernen gick i konkurs och Percy fick betala ett borgensåtagande på 112 miljoner. Nilsson begärde då Lars Olof Andersson i personlig konkurs, men konkursansökan återkallades efter en uppgörelse.

Under tiden har Nilsson engagerat sig i Parkfast Hyllie AB. Han satsar 3 miljarder på bygget av multiarenan/ishallen Malmö Arena och kringliggande hotell och stadsdel på Hyllievång i södra Malmö.

Malmö Redhawks[redigera | redigera wikitext]

1984 blev Percy Nilsson vald till ordförande för ishockeyklubben Malmö IF. Klubben hade dåliga finanser, men efter några år var ekonomin sanerad. 1988 satsade han stort på MIF och köpte spelare för 7 miljoner på två år. Det gjorde att MIF gick upp i Elitserien 1990 och tog SM-guld säsongen 1991/1992. Efter det andra SM-guldet 1994 började det gå utför och då säsongen 2004/2005 var över tvingades Malmö Redhawks, som klubben numera heter, lämna Elitserien efter kvalspel och spela i Allsvenskan. Säsongen 2006/2007 spelade Malmö Redhawks åter i Elitserien, men degraderades åter efter kvalspel till Allsvenskan.

Den 27 april 2005 dömdes Percy Nilsson till ett års fängelse för felaktiga löneutbetalningar till spelare i Malmö Redhawks. Efter domen avgick han som ordförande för Malmö Redhawks, men är sedan dess hedersordförande för klubben. Domen överklagades till hovrätten, där han frikändes den 1 mars 2006. Nilsson har investerat över 100 miljoner kr i MIF.[1]

Den 30 juni 2008 meddelades det att Nilsson lämnar sin post som ordförande för Malmö Redhawks.[2]

Medverkan i Min sanning[redigera | redigera wikitext]

Den 7 oktober 2014 framträdde Percy Nilsson i TV-programmet Min sanning där han intervjuades av programledaren Anna Hedenmo. Programmet ligger på SVT Play under ett år. Hans medverkan i programmet kan ses som ett försök till att räta ut en hel del av de frågetecken som uppkommit runt hans person. Huruvida uppgifterna som kom fram under programmet är absoluta sanningar är svårt att avgöra men informationen som kom fram är vart fall hans egen utsaga.

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Percy växte upp i ett socialdemokratiskt arbetarhem. Då han tjänat sin första 50-lapp och höll upp den för att stolt visa upp den hemma försvann den genast i faderns fasta grepp - man skulle betala för sig hemma på den tiden.

I skolan hade han problem med att skriva och läsa, med andra termer lider han av dyslexi. Detta ledde till att han enligt egen utsago ägnade sig åt annat än inlärning i skolan och var en ganska stökig elev. Med lärare som mobbade elever som led av dyslexi genom att skandera deras usla resultat iför klassen ledde detta till att han slutade skolan 15 år gammal och började en karriär som snickarlärling.

Nitton år fyllda är han färdigutbildad som snickare och får en anställning där han snabbt avancerar till lagbas. Då hans snickarlag erbjuds ett nytt uppdrag, men till en lägre lön, slutar det med att han säger upp sig eftersom arbetsgivaren inte går med på hans krav om bibehållen/högre lön. Han startar strax därefter ett eget företag Percy Nilsson Bygg AB (PNB).

Vad hans dyslexi innebar personligen var att han utvecklade - som han sa - ett hästminne och med hjälp av dagens datorer och programvaror som har stavningskontroll klarar han sig bra trots allt.

Som skatteplanerande flykting[redigera | redigera wikitext]

Byggföretaget går mycket bra och är en tämligen stor aktör inom byggbranschen fram till att det säljs. För att undgå en betydande beskattning skatteplanerar han och flyr till det dåvarande skatteparadiset Belgien. Han är inte ensam flykting och det bildas en svenskkoloni bestående av nyrika arbetslösa miljardärer i det fransktalande landet. Percy kan dock inte sitta still utan driver flera projekt i Europa vidare under sin landsflykt. Bland annat finns en golvbana i Spanien på agendan. Att fly utomlands med miljarder var inte olagligt på 1990-talet men han erkänner att han och hans pappa inte hade samma syn på saken.

1994 återvänder han till Sverige som nyskild eftersom han tröttnat på både Belgien och svenskkolonins introverta samsyn där samtalsämnet ständigt var hur stor envars skatteplanering var. Dessutom drabbade tristessen och monotonin de svenska flyktingarna med inslag av både mord och självmord.

Skilsmässan hade fler orsaker och ett ständigt kringflackande tärde på äktenskapets band. Den utlösande faktorn för skilsmässan var enligt Percy att han befann sig på fel ställe vid fel tidpunkt.

Rättegångarna[redigera | redigera wikitext]

Som ordförande i Malmö Redhawks blev Percy åtalad för att klubben inte gjort rätt för sig när det gällde löneutbetalningar till spelare. I tingsrätten hade den kände advokaten Leif Silbersky anlitats som ombud. Percy är inte alls nöjd med hans insatser och han påstod i programmet att advokaten mest satt och sov under rättegångarna. Han sa även att advokaten förbjöd honom att föra sin egen talan inför rätten. Han blev dömd.

Vid förhandlingarna i hovrätten var en annan advokat anlitad och Percy fick där föra sin egen talan inför rätten. Han blev helt frikänd.

Vad rättegången egentligen handlade om gällde hur den gängse formen av betalning till sportutövare och artister fungerade. Det var en avancerad form av s.k. skatteplanering via agenter, bolag och skatteparadis. Percys rättegång var ett pilotfall för skattemyndigheten och kom att förändra den kommande lagstiftningen. Många klubbordföranden kunde ha fällts undersamma premisser.

Emporia i all sin prakt

Percy var inte på något sett unik - snarare typisk för sin tid. Han fick ta front för rådgivare, skatteplanerare, advokater, skattejurister och andra inblandade. Idag bedriver till och med statliga företag penningkaruseller (t.ex Telia-Sonera Uzbekistanaffären).

Hemglassincidenten[redigera | redigera wikitext]

Det är väl få som inte har någon åsikt om Hemglass truddelutt och Percys är inte positiv. Han lider av tinnitus och efter att ha uthärdat den 400 gånger vid varje besök i bostadsområdet under många år brast hans tålamod. Utrustad med en sladdlös borrmaskin och ett borr attackerade han Hemglassbilens ena däck. Att den stackars kvinnliga föraren/försäljaren fick ta emot hans vrede istället för Hemglass ägare ångrar han. Böterna blev hela 100.000 kronor och Percy var nu rikskändis.

Melodifestivalen och Hyllievång[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha köpt marken vid Malmös brofäste i Hyllievång har Percy byggt upp en stadsdel med Sveriges största köpcenter, Emporia, och en sport- och eventanläggning, Malmö Arena. Att han sålde marken till ett norskt företag bara någon vecka efter köpet får nog ses som ett steg för att kunna återinvestera pengarna i själva byggprojektet. Ungefär 3 miljarder har Percy investerat i Hyllievång.

2013 hölls Eurovision Song Contest i den nybyggda (2008) Malmö Arena och därmed var Percy återbördad till finrummet om än med lite skamfilat rykte.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skånska Dagbladet 10 februari 2009, "Percy Nilsson efterskänker 103 miljoner"
  2. ^ SVT Sport 30 juni 2008 - Percy Nilsson avgår