Hyllie station

Hyllie station
En av stationens perronger.
Stationsinformation
OrtMalmö
Öppnade12 december 2010
Trafikeras avSkånetrafiken med Pågatågen och Öresundståg
ÄgareMalmö stad[1]
TrafiktypPersontåg
Kapacitet
Antal spår4
Nivåer2
Passagerare per år20 045 per vardag (2016)[2]
Förbindelser
Övriga trafikslagbuss
Anslutande linjerÖresundsbanan
Läge
Koordinater55°33′45″N 12°58′33″Ö / 55.56250°N 12.97583°Ö / 55.56250; 12.97583
StationssignaturHie
Map

Station Hyllie är en järnvägsstation i sydvästra Malmö. Den är den station på svenska sidan Öresund som ligger närmast Öresundsbron, på Öresundsbanan, och togs i drift 12 december 2010. Stationen ligger i stadsdelen Hyllie i Malmö (området Hyllievång) och ansluter här till Citytunneln. Närbelägna byggnader är bland annat The Point, Malmö Arena och köpcentrumet Emporia, som båda ligger nära stationen.

Stationen trafikeras av Skånetrafikens Öresundståg och Pågatågen. Stationen är dessutom en knutpunkt för lokala och regionala busslinjer - bland annat till/från Klågerup, Bara, Vellinge, Skanör och Falsterbo (dessa orter har även direktbussar till/från centrala Malmö förutom Falsterbo där bussbyte i detta fall måste ske i Skanör).

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Stationen är delvis överbyggd i ett öppet schakt sju meter under marken och rymmer 4 spår med två mellanliggande plattformar. Vid stationen angör även bussar och taxi. Vid Stationen har P-Malmö byggt ett parkeringshus med cirka 1 500 bilplatser och 1 000 cykelplatser. Dessutom erbjuder Malmö Stad ca 120 platser i en låst del av cykelgaraget, där jojo-kortet eller annat reskort används för tillträde.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Skånetrafikens tåg, Öresundståg och Pågatågen, stannar vid Hyllie station. Pågatåg går sedan 2011 via Hyllie till Ystad och Simrishamn, sedan 2015 till Trelleborg och sedan 2018 till Malmö C via Östervärn (Malmöringen). Övriga pågatåg har station Hyllie som slutstation, medan Öresundstågen fortsätter till Danmark. Därmed har Hyllie tagit över Malmö centralstations roll som slutstation för ej genomgående tåg. Vissa tåg har dock fått sin slutstation i den gamla banhallen på Malmö C, däribland många fjärrtåg. Innan Hyllie station blev klar användes Svågertorp som mellanliggande station för Öresundstågen till Köpenhamn.

Mottagande av migranter[redigera | redigera wikitext]

Under Migrationskrisen hösten 2015 anlände 100-1000 migranter per dag till stationen.[3][4]

I november 2015 infördes gränskontroll för tåg från Danmark. Stationen var inte förberedd för det. Kontrollen går till så att en del av de norrgående spårens perrong spärras av, och passagerarna på ankommande tåg kontrolleras i tåget. De som inte har rätt att resa in förs av tåget till en särskild utgång, där de får välja mellan att söka asyl eller ta ett tåg tillbaka.[källa behövs]

Efter införandet av ID-kontroller (transportöransvar)[5] på Köpenhamns flygplats i januari 2016 minskade antalet anländande migranter till stationen till något tiotal dagligen.[3] Asylsökande fortsätter komma till Sverige, dock runt hundra om dagen, och då mest med färja från Tyskland.[4] Endast de som har giltig fotolegitimation får åka färja eller tåg över gränsen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Hyllie station

Riktning från Föregående station Linje Nästa station Riktning mot
Østerport
Kastrups flygplats
Öresundståg Triangeln stn
Göteborg, Kalmar & Karlskrona

Linjen slut
Pågatågen Triangeln stn
Helsingborg C, Ängelholm stn & Kristianstad C