Peter Schantz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peter Schantz 2009

Peter Gösta Schantz, född den 28 april 1954 i Stockholm, är en svensk forskare inom rörelsevetenskap. Han blev gymnastikdirektör vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm 1977, reservofficer vid Lapplands jägarregemente i Kiruna 1978, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet (KI) 1986, docent i idrott vid Örebro universitet 2005, professor i idrottsvetenskap, inriktning fysisk aktivitet och hälsa vid Mittuniversitetet 2008 och professor i humanbiologi, med särskild inriktning mot temaområdet rörelse, hälsa och miljö, vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm 2013 [1].

Schantz forskargärning inleddes inom arbetsfysiologin, särskilt anpassningen i muskulaturen med fysisk träning och nedträning. Den breddades senare till området fysisk aktivitet och folkhälsa i ett perspektiv av hållbar utveckling, med ett initialt fokus på olika frågeställningar knutna till värden i landskap för tätortsnära friluftsliv och naturmöte. Han driver för närvarande ett flervetenskapligt forskningsprojekt om fysiskt aktiv arbetspendling i Stor-Stockholm. [2]

Schantz har skrivit ett stort antal populärvetenskapliga texter, debattartiklar, recensioner, understreckare [3] och en essäsamling: Om människan i rörelse och i vila. [4] Han har även verkat som expert, utredare och rådgivare, bland annat åt WHO i dess utveckling av ett hälsoekonomiskt redskap för cykling och gång (WHO HEAT for cycling and walking)[5][6]. Åren 2009-2013 ingick han i Statens folkhälsoinstituts vetenskapliga råd. År 2016 mottog han Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris, vilket utdelas för "berömliga insatser av vetenskaplig, konstnärlig, journalistisk eller kulturminnesvårdande natur".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Schantz vid GIH
  2. ^ The Research Project on Physically Active Commuting in Greater Stockholm (PACS)
  3. ^ Understreckare i Svenska Dagbladet
  4. ^ Om människan i rörelse och i vila. Essäer
  5. ^ Peter Schantz som rådgivare åt WHO
  6. ^ Peter Schantz som rådgivare åt WHO

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]