Peter Schantz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Professor Peter Schantz, 2009

Peter Gösta Schantz, född den 28 april 1954 i Stockholm, är en svensk forskare inom rörelsevetenskap. Han blev gymnastikdirektör vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm 1977, reservofficer vid Lapplands jägarregemente i Kiruna 1978, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet 1986, docent i idrott vid Örebro universitet 2005, professor i idrottsvetenskap, inriktning fysisk aktivitet och hälsa vid Mittuniversitetet 2008 [1] och professor i humanbiologi, med särskild inriktning mot temaområdet rörelse, hälsa och miljö, vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm 2013 [2].

Schantz’ forskargärning inleddes inom arbetsfysiologin, särskilt anpassningen i muskulaturen med fysisk träning och nedträning. Den har senare breddats till området fysisk aktivitet och folkhälsa i ett perspektiv av hållbar utveckling. Han driver för närvarande ett flervetenskapligt forskningsprojekt om fysiskt aktiv arbetspendling.

Schantz har skrivit ett stort antal populärvetenskapliga texter, debattartiklar, recensioner och en essäsamling: Om människan i rörelse och i vila. Han har även verkat som expert, utredare och rådgivare, bland annat åt WHO i dess utveckling av ett hälsoekonomiskt redskap för cykling och gående (WHO HEAT for cycling and walking)[3][4]. Åren 2009-2013 ingick han i Statens folkhälsoinstituts vetenskapliga råd. [5]

Länkar till publikationer i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peter Schantz vid Mittuniversitetet
  2. ^ Peter Schantz vid GIH
  3. ^ Peter Schantz som rådgivare åt WHO
  4. ^ Peter Schantz som rådgivare åt WHO
  5. ^ Peter Schantz vid FHI:s vetenskapliga råd

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]