Vera Siöcrona

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vera Siöcrona på 1950-talet

Vera Margareta Helena Siöcrona, född 3 juni 1914 i Helsingborg, död 15 januari 2003 i Malmköping, var en svensk författare och journalist, känd som frontfigur i Hembygdsföreningen Gamla Stan. Hon var sondotter till överste Aron Siöcrona.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Plakett över Vera Siöcrona.

Vera Siöcrona var dotter till överste Jan Siöcrona och växte upp i Villa Solhäll i stadsdelen Tågaborg i Helsingborg. När hon var sju år gammal fick fadern en tjänst i Stockholm och familjen flyttade därför dit. Vera Siöcrona arbetade som djurskötare på Skansen, for till USA och vandrade i Sydamerika, Asien och Afrika. Hon medverkade i filmen Sjösalavår 1949.

Siöcrona var dock mest känd som frontfigur i Gamla stans hembygdsförening. År 1942 startade hon Föreningen Kolmätargränd (uppkallad efter Kolmätargränd) som förgäves försökte förhindra rivningarna inför bygget av Kanslihusannexet. År 1944 ombildades föreningen till Hembygdsföreningen Gamla Stan, där hon var sekreterare. Hon utgav ett antal böcker om Gamla stan och var chefredaktör för tidningen "Gamla stan". Hon var även medförfattare till jubileumsskriften Boken om Gamla stan som utgavs i samband med Stockholms 700-årsjubileum. Hennes kamp för Gamla stans bevarande förärades 1975 Samfundet S:t Eriks belöningsplakett.

Mellan åren 1945 och 1972 bodde hon på Sven Vintappares gränd 2. Evert Taubes visa om Vera i Vintappargränd handlar om Vera Siöcrona. Hon var ogift.

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm beslutade den 22 november 2017 på brorsonen Joachim Siöcronas förslag att döpa om Sven Vintappares torg till "Vera Siöcronas torg".

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]