Petra Östergren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Petra Östergren
Född 29 september 1965
Kiruna,  Sverige
Yrke Författare
Debattör
Självförsvarsinstruktör
Nationalitet  Sverige
Språk Svenska
Verksam 1993-

Anna Petra Cecilia Östergren, född 29 september 1965 i Kiruna, är en svensk författare, debattör och instruktör i självförsvar.[1] Hon är filosofie magister i socialantropologi och påbörjade hösten 2008 en forskarutbildning i ämnet vid Lunds universitet.

Biografi och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Östergren gjorde sig känd som den första att på bred front lansera feministiskt självförsvar i Sverige. Hon var aktiv som instruktör i det egna företaget Pandora kvinnligt försvar och drev egen kung fu-klubb inom stilen kajukenbo. Vidare skrev hon en bok i ämnet betitlad Slå tillbaka! som utgavs 1993 och uppmärksammades i media. Hon skrev även en bok om sin mor, som blev ihjälslagen av den man hon hade en kortare relation med, med titeln Att komma till ro med det allra värsta.

Senare har Östergrens fokus skiftat och hon har utmärkt sig som kritiker av radikalfeminismen. Från att ha samarbetat med ROKS, Kvinnofronten och Folkaktionen mot Pornografi kom åren 1995-1996 en definitiv brytning, delvis grundad i personliga motsättningar med bland andra Ebon Kram, men enligt Östergren själv bottnande i en ideologisk konflikt. Östergren hade rötterna inom anarkafeminism och det anarkistiska caféet Svarta Månen på Södermalm i Stockholm, medan de radikalfeministiska organisationernas medlemmar enligt henne själv hade en marxistisk bakgrund. Specifikt ifrågasatte Östergren den så kallade könsmaktsordningen, och anklagade delar av kvinnorörelsen för att tvinga på kvinnor nya könsroller i en artikel i Bang nr 2 1996 under titeln Sant fria?. Att hon började ifrågasätta de inom feminismen vanliga teorierna om kön, våld och makt, kom från början från iakttagelsen att våld inom lesbiska parförhållanden följer samma mönster som våld inom heterosexuella relationer, och att hon i sitt arbete som självförsvarsinstruktör även mött kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp av andra kvinnor.[2] Hon har också argumenterat mot den nuvarande svenska sexköpslagen och förespråkat avkriminalisering av sexköp för sexsäljares bästa. Boken Porr, horor och feminister utkom 2006 som en analys av tre decennier av porr- och prostitutionsmotstånd i Sverige. Det är en kritik av den svenska radikalfeministiska sexualpolitiken.

Hösten 2008 publicerades antologin F-ordet. Mot en ny feminism, med Petra Östergren som redaktör. Boken samlar skribenter och debattörer för att ge nya perspektiv på gängse feministiska frågor. Under hösten 2008 påbörjade hon också sin forskarutbildning i socialantropologi vid Lunds universitet. Temat för hennes avhandling är The State of Feminism. Östergrens ställningstaganden under 1990-talet kunde hänföras till sexradikal feminism och queerteori[källa behövs].

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Slå tillbaka! 1993, omarbetad upplaga 1998
  • Att komma till ro med det allra värsta
  • Porr, horor och feminister, Natur och Kultur, 2006
  • F-ordet. Mot en ny feminism, Alfabeta, 2008
  • Berättelsen om Esmara, Piratförlaget, 2010

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Petra Östergren vet hur fasan känns, Norrländska Socialdemokraten 2010-09-11
  2. ^ Östergren, Petra (2004). ”Varför rymde inte feminismen och systerskapet mer än så?”. Bang (4): sid. 51-56. ISSN 1102-4593. http://www.petraostergren.com/pages.aspx?r_id=49509. Läst 2012-08-13.  publicerad på Petras webbplats under titeln Petra om Petra

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]