Petra Brylander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Petra Brylander
Född 8 november 1970 (45 år)
Gällivare
Webbplats malmostadsteater.se
Betydande roller
Agnes i Stora och små män
IMDb

Petra Victoria Therésa Brylander, född 8 november 1970 i Gällivare i Norrbottens län (Lappland), är en svensk skådespelare och teaterchef.

Hon började med statistrollerNorrbottensteatern i Luleå och gick 1992–1995 på Teaterhögskolan i Malmö. Hon var därefter verksam vid Helsingborgs stadsteater och Dramatiska teaterkompaniet i Malmö. Från 2001 har hon varit verksam på Malmö Dramatiska Teater, där hon haft bärande roller i bland annat Revisorn, Antigone, Bubblorna i bäcken, Den ärlige lögnaren och Så tuktas en argbigga. I början och i slutet av 2007 framförde hon monologen Livet kom så plötsligt på Intiman vilken porträtterar en kvinna med Aspergers syndrom.

Sedan den 1 juli 2007 är hon chef för Malmö stadsteater, ett chefskap som fram till den 4 september 2014 delades med Jesper Larsson.[1]

Medverkan i film och TV[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Petra Brylander blir ensam teaterchef”. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/petra-brylander-blir-ensam-teaterchef/. Läst 2015-04-26. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.