Pia Gjellerup

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pia Gjellerup

Ämbetsperiod
8 september 198720 februari 2007
Monark Margrethe II

Ämbetsperiod
25 januari 199329 mars 1993
Företrädare Hans Engell
Efterträdare Erling Olsen

Ämbetsperiod
23 mars 199821 december 2000
Företrädare Jan Trøjborg
Efterträdare Ole Stavad

Ämbetsperiod
21 december 200027 november 2001
Företrädare Mogens Lykketoft
Efterträdare Thor Pedersen

Chef (DJØF)
Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
20 februari 2007

Född 22 augusti 1959 (58 år)
Frederiksberg, Danmark Danmark
Politiskt parti Socialdemokratiet
Make Ogift
Alma mater Köpenhamns Universitet
Yrke Advokat, politiker
Ministär Regeringarna Poul Nyrup Rasmussen I, II, III och IV

Pia Gjellerup, född 22 augusti 1959, är en dansk socialdemokratisk politiker, advokat och f.d. minister. Hon är för närvarande chef för den politiska avdelningen i Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pia Gjellerup föddes och växte upp i Frederiksberg. Hon är dotter till advokaten Preben Gjellerup och taxeringssekreteraren Maud Kølendorf och är den yngsta av två systrar. Föräldrarna var akademiskt skolade och Pia Gjellerup skulle komma att följa deras exempel, och skapa en akademisk grund. Hon tog studenten från den matematisk-fysiska linjen på Metropolitanskolen 1978 och påbörjade samma år en utbildning som ingenjör vid Danmarks Tekniske Højskole. Hon hoppade dock av utbildningen 1980 och började istället studera till jurist vid Köpenhamns Universitet. Hon tog examen 1985 och blev en legitimerad advokat 1990.

Pia Gjellerup är ogift och har inga barn.

Under universitetssåren var Pia Gjellerup en aktiv medlem av Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). Under de närmaste åren skulle hon komma att göra en snabb karriär inom politiken. Hon kom att bli ordförande för förbundets lokala förening i Frederiksberg 1982-84. Hon var samtidigt en socialdemokratisk medlem av kommunstyrelsen 1982-87, i vilken hon var partigruppens ordförande från 1985. 1985 kom hon att bli kandidat till folketinget och blev två år senare invald. Väl som medlem av folketinget innehade hon posten som gruppsekreterare och ordförande för skatteutskottet fram till 1993.

Ministerperioderna 1993 & 1998-2001[redigera | redigera wikitext]

År 1993 avgick den borgerliga koalitionsregeringen, bestående av Konservative Folkeparti och Venstre, på grund av den s.k. tamilsagen. Socialdemokraternas partiledare, Poul Nyrup Rasmussen, bildade tillsammans med Radikale Venstre och Centrum-Demokraterne en ny regering, i vilken Pia Gjellerup kom att bli justitieminister. Denna mandatperiod skulle dock komma att få ett hastigt slut. Gjellerup hade vid denna tid precis lämnat posten som ordförande i styrelsen för kurscentret Solhavegården, som ägdes av DSU. Det uppdagades att det i perioden 1989-93, under den tid hon hade varit styrelseordförande, förekom avvikelser i räkenskaperna. Detta blev till en belastning för Gjellerup och hon valde att avgå som minister efter bara två månader på posten. Hon skulle dock komma att bli friad från medansvar i fallet och hon fortsatte under en tid sin politiska karriär som ordförande för den socialdemokratiska folketingsgruppen.

Efter valet 1998 kom statsminister Poul Nyrup Rasmussen att möblera om i regeringen, Pia Gjellerup tilldelades nu ämbetet som näringsminister. Under denna tid skulle hon bland annat styra upp förhandlingarna- och lösa problemen mellan Finansrådet och Dansk Handel og Service.

När år 2000 gick mot sitt slut skulle Poul Nyrup Rasmussen göra ännu en ommöblering i sin regering, och han utsåg nu Pia Gjellerup till att bli hans nya finansminister.

Övriga förtroendeposter[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Velfærdssamfundets anden etape (Hilden and the Hackers) - som medförfattare
  • Hvad med Kulturdebatten? - som medförfattare

Referenser[redigera | redigera wikitext]