Picsearch

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Picsearch AB (publ)
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner -
Bransch Informationsteknik, Söktjänst
Antal anställda -
Historia
Grundat 2000
Ekonomi
Omsättning -
Övrigt
Webbplats www.picsearch.se

Picsearch är ett svenskt företag som utvecklar och tillhandahåller visuella söktjänster, både för sin egen webbplats picsearch.se (och andra egna webbplats) - deras egen bildsökmotor, och för licenskunder. Picsearch levererar bildsök till bland annat MSN och Eniro. Picsearch är en av världens tre största bildsökmotorföretag, deras största konkurrenter är Google och Yahoo.

Picsearch erbjuder möjligheten att söka bland 1 700 000 000 bilder på internet och genom sina samarbetspartner når deras teknik miljoner användare över hela världen.

Söktjänsterna från Picsearch baseras på tre principer för att skapa konkurrenskraft, dessa är relevans, familjevänlighet och användarvänlighet. Picsearch stödjer sökningar på alla språk som använder de största skriftspråken, bland dem det latinska alfabetet, det kyrilliska alfabetet, det arabiska alfabetet och kinesiska skrivtecken.

Specialiserade sökmotorer, som till exempel inom bildsök, är bland de snabbast växande söktjänsterna på internet. Bara under 2005 ökade antalet bildsökningar med 91% (Nielsen/NetRatings 2006-03-31).

Företaget jobbar för att motverka barnpornografi och återfinns bland Sveriges 100 schystaste företag 2007.

Picsearch är världens första koldioxidfria sökmotor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Picsearch började som en idé hos två studenter på Linköpings tekniska högskola, Linköpings universitet. Vanlig textsök, som var vad som fanns på den tiden, var otillräcklig för att hitta relevant information på internet, ansåg de, eftersom så mycket information på nätet är visuell. Det borde finnas ett sätt att enkelt söka bland den informationen. De utvecklade en ny teknik, och nya algoritmer (patentsökta), för att indexera bilder och hantera stora datamängder. Och de utvecklade en storskalig bildsökmotor.

Företaget grundades 2000, och är baserat i Stockholm. Den första officiella versionen av bildsökmotorn lanserades sommaren 2001, och växte snart i popularitet bland internetanvändare.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Genom att använda Picsearch egen teknologi, kan användare söka efter bilder på internet och resultatet fås som en uppsättning tumnagelbilder, sorterade efter relevans. När användaren klickar på en tumnagelbild så länkas han/hon till originalhemsidan där bilden finns. Genom avancerad sökning kan användaren justera sina sökvillkor för att passa de egna behoven genom att välja att söka efter bilder, animationer, färg, svart/vitt, och sätta önskemål på bildstorlek i pixel.

På sin egen hemsida erbjuder Picsearch följande språkgränssnitt: . Men Picsearch stödjer sökningar på alla språk som använder alla de största skriftspråken, bland dem samtliga språk som använder det latinska alfabetet, ryska som använder det kyrilliska alfabetet, språk som skrivs med arabiska och hebreiska skrivtecken och, sedan mars 2006 har Picsearch fullt stöd för kinesiska skrivtecken vilket innebär att Picsearch erbjuder relevanta sökresultat för sökningar på kinesiska och japanska.

Principer[redigera | redigera wikitext]

Picsearch bildsökteknologi baseras på tre principer för att skapa konkurrenskraft. Den första är relevans där de använder sina egna patentsökta algoritmer för att erbjuda de mest relevanta sökresultaten. Den andra är familjevänlighet, de indexerade bilderna passerar genom avancerade filter för att eliminera stötande material som våld och porr. Den tredje är användarvänlighet, där man fokuserar på enkelhet, hastighet och tillförlitlighet.

Familjefiltren planerades för redan från början och integrerades i Picsearch hela indexeringssystem. Stötande material elimineras genom de särskilt designade filtren innan de ens kan nå databasen. Trots detta så är ingen filtreringsprocess felfri och därför erbjuder Picsearch en "ta-bort"-service för att anmäla och ta bort enskilda stötande bilder.

Picsearch samarbetar med bl.a. ECPAT mot barnporr och återfinns bland Sveriges 100 schystaste företag 2007.

Licensiering[redigera | redigera wikitext]

Picsearch erbjuder sina visuella söktjänster till sökmotorer och portaler för att ge dem möjligheten att komplettera sitt eget sökutbud. Genom att förbättra den service dessa webbplatser kan erbjuda sina användare så får Picsearch samarbetspartners fler besökare och därigenom större förtjänst.

Förutom bildsök så utvecklar och marknadsför Picsearch också videosök. Med denna service siktar företaget på portaler och sökmotorer som fokuserar på användarupplevelse, men också specialiserade siter för shopping, underhållning, resor, nyheter, utbildning, etc.

I juni 2006 var Picsearch det första företaget att integrera bildsök i en prisjämförelse-site, smarto.se. En användare som söker efter en särskild produkt kan nu också hitta bilder av den produkten genom Picsearch sökteknik.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]