Hoppa till innehållet

Pirog

Från Wikipedia
Ryska piroger
Piroger fyllda med köttfärs, ris, svamp och lök
Den här artikeln handlar om maträtten. För den primitiva kanoten, se Pirog (farkost).

Pirog är en maträtt bestående av deginbakad fyllning.[1] Degen kan vara lagad av allt från potatis, mjöl eller majs och fyllningen kan bestå av exempelvis köttfärs, ris eller grönsaker. Piroger kan också serveras som dessert, fyllda med bär eller frukt, exempelvis blåbärspirog.

Piroger över hela världen[redigera | redigera wikitext]

Piroger förekommer i många länder; framförallt i Ryssland, där den är nationalrätt.[1] Det förekommer i bland annat Finland där karelska piroger är ett vanligt inslag i husmanskosten. I Ukraina finns det många olika sorters piroger. Pirogerna kan vara fyllda med kött, svamp, kål eller ostmassa. Polska piroger är kokta, liksom de flesta kinesiska.

Nära besläktade med pirogerna är i Sverige kroppkakor och pitepalt.[2] I Sverige populariserades maträtten när tillverkaren Dafgårds 1989 under perestrojkan lanserade den djupfrysta pirogen Gorby's, uppkallad efter Michail Gorbatjov.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet pirog kommer från ryskans пиро́г (pirog). Det ryska ordet betyder emellertid paj (vanligen stor som en tallrik) och de mindre bakverk som på svenska kallas pirog (stor som en smörgås) heter på ryska пирожо́к (pirozjok), en diminutiv av пиро́г, alltså en liten paj. Det finska ordet piirakka har behållit det ryska ordets betydelse som ett allmänt ord för paj.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "pirog". NE.se. Läst 27 januari 2015.
  2. ^ Bra Böckers lexikon, 1978.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]