Jiaozi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En närbild på nygjorda, okokta jiaozi

Jiaozi (kinesiska: 餃子), är en traditionell kinesisk maträtt från norra Kina. I Sverige ofta kallad klimp eller dumpling efter det vanliga engelska namnet, är en jiaozi närmast att likna vid en ravioli; ett degknyte med fyllning.

Jiaozi kan delas in i tre grupper efter tillagning:

Av de tre sorterna är shuijiao den vanligaste och speciellt i Nordkina är det en mycket vanlig maträtt.

Zhengjiao tappar inte formen under kokning som shuijiao gör och lämpar sig därför för finare knyten. Zhengjiao i olika former är själva basen för det kantonesiska kökets dim sum.

Guotie är vanlig som "gatuståndsmat" i stora delar av Kina men stekning är också ett sätt att värma upp gamla jiaozi.

Degen till jiaozi består som regel enbart av mjöl och vatten, men grönsaksjuice kan också tillsättas för att få en önskad färg. Degen utkavlad till små tunna plattor kallas "skinn" (pí 皮).

En tallrik med stekta jiaozi, vid sidan en liten skål med dipsås

Fyllningen (xiàn 餡) till jiaozi kan göras med i stort sett vad som helst, även om fläsk och kinakål antagligen är den vanligaste fyllningen. Jiaozi kan också vara helt vegetariska. Fyllningen smaksätts vanligen med salt och hackad färsk ingefära.

Jiaozi äts ofta med en dippsås, som regel med en bas av sojasås och vinäger ofta toppad av tillsatser som chilipeppar, vitlök, sesamolja, etc.

Jiaozi har sedan länge spritts från Kina till Korea, där de är kända som mandu och till Japan, där de är kända som gyōza.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]