Hoppa till innehållet

Placebo (musikgrupp)

Från Wikipedia
Placebo
BakgrundStorbritannien London, England
GenrerAlternativ rock, indierock
År som aktiva1994 -
SkivbolagPIAS Recordings, Vagrant Records, EMI, Virgin Records, Hut Records, Caroline Records, Deceptive Records
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Brian Molko
Stefan Olsdal
Tidigare medlemmar
Robert Schultzberg
Steve Hewitt
Steve Forrest
Logotyp

Placebo, tidigare Ashtray Heart, är en musikgrupp som bildades 1994 av Brian Molko (sång, gitarr), Stefan Olsdal (bas, gitarr och keyboard) och Steve Hewitt/Robert Schultzberg (trummor) i London. Gruppen har bland annat producerat låten "Every You Every Me" som spelas i introt till filmen En djävulsk romans och musik till skatefilmen Flip Sorry.

Molko och Olsdal, tidigare skolkamrater i Luxemburg, stötte 1994 av en slump på varandra på tunnelbanestationen South Kensington i London. Olsdal besökte senare en spelning med Molko och Hewitt, vilket gav honom övertygelsen att de borde bilda ett band: "I fell in love with his voice and his guitar playing because it was really different".

Hewitt spelar trummor på Placebos tidiga demos men bestämde sig för att satsa på sitt andra band, Breed. Olsdal hittade en ny trummis i Schultzberg (tidigare skolkamrat från Sverige) som var på väg till London för att studera musik. Personliga motsättningar mellan Molko och Schultzberg ledde dock till att Schultzberg ombads att lämna bandet efter inspelningen av debutalbumet och 1996 var Hewitt "tillbaka" som trummis. 1 oktober 2007 lämnade han dock bandet på grund av personliga och musikaliska skiljaktigheter. 2008 blev Steve Forrest bandets nya trummis, men han lämnade 2015.

Placebo brukar anges att ha influerats av grupper som Sonic Youth, Pixies och Smashing Pumpkins men har även kallats glamversionen av Nirvana. Sångaren själv har klassificerat musiken som "punk pop for postponed suicides".

Bandmedlemmar

[redigera | redigera wikitext]

Samlings-/livealbum

[redigera | redigera wikitext]

Innan Elevator Music

Placebo

Without You I'm Nothing

Black Market Music

Sleeping With Ghosts

Once More With Feeling: Singles 1996-2004

Meds

Battle For The Sun

Övriga

Liveframträdanden (Sverige, 1995-)

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]