Polynesisk råtta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Polynesisk råtta
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
PolynesianRatNZ.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
FamiljRåttdjur
Muridae
SläkteRåttor
Rattus
ArtPolynesisk råtta
R. exulans
Vetenskapligt namn
§ Rattus exulans
AuktorPeale, 1848
Hitta fler artiklar om djur med

Polynesisk råtta eller Stillahavsråtta (Rattus exulans) är en gnagare i släktet råttor. Det är den minsta arten från dessa medlemmar av släktet Rattus som är kulturföljare. På polynesiska heter djuret Kiore.[2]

I jämförelse med andra råttor är denna art kortare och har en spetsigare nos, större öron och alltid brun päls. Kroppslängden (utan svans) för vuxna djur ligger mellan 11,5 och 15 centimeter och vikten mellan 40 och 80 gram. Själva svansen har ett mönster av många ringar och är ungefär lika långt som övriga kroppen.

Stillahavsråttan finns i olika habitat som stäpper, skog och klippiga områden. Den har bra förmåga att klättra på träd, där den alltid hittar något ätbart, men den är en sämre simmare. Djuret är liksom brun- och svartråtta aktiv i gryningen.

Födan utgörs huvudsakligen av sädesväxter som korn, ris och majs samt av bland annat sockerrör, kokosnöt, kakao och ananas.

Vanligen förekommer fyra kullar per år där honan föder 4 till 9 ungdjur.

Enligt studier av råttans DNA fanns arten ursprungligen på den indonesiska ön Halmahera. Sedan infördes arten av Lapitafolket på flera andra öar som Mikronesien, Fiji, Vanuatu och Nya Zeeland. En undersökning av ben från Stillahavsråttan med C14-metoden visade att de tidigaste exemplaren på Nya Zeeland härstammar från 1280.[2] På grund av att de måste ha fått hjälp av människan följer slutsatsen att maorierna kom tidigast vid samma tidpunkt till ögruppen. Idag finns arten i hela Sydostasien och Polynesien. Stillahavsråttan är där ett sällskapsdjur eller en matkälla.

Å andra sidan var den polynesiska råttan orsaken till större förändringar av de nämnda öarnas ekologi. Särskild decimerades fågelpopulationen av dessa arter som ruvar på marken. Då samma fåglar blev jagade av människan dog flera arter ut. En ännu större skada orsakades av brunråttan (Rattus norvegicus) som senare blev införd av européerna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  • M. J. Grope: Rat DNA and Human Migration in the Pacific. Current Anthropology 46/2, 2005, 159 (engelska)
  1. ^ Rattus exulansIUCN:s rödlista, auktor: Baillie, J. (1996), version 12 maj 2006.
  2. ^ [a b] Humans in NZ 'by late 13th century'

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]