Populärmusik från Vittula (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Populärmusik från Vittula
Genredramakomedi
RegissörReza Bagher
ProducentJoachim Stridsberg
Katinka Faragó
Kerstin Bonnier
ManusReza Bagher och Erik Norberg efter Mikael Niemis roman
SkådespelareNiklas Ulfvarson
Max Enderfors
Tommy Vallikari
Andreas af Enehielm
Björn Kjellman
m.fl.
OriginalmusikHalfdan E Nielsen
ProduktionsbolagHappy End Filmproductions
Svensk Filmindustri
Solar Films
Filmpool Nord
Premiär
Speltidca 101 minuter
LandSverige
Språksvenska, finska, meänkieli
IMDb SFDb

Populärmusik från Vittula är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 24 september 2004[1], baserad på romanen med samma namn av Mikael Niemi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Matti klättrar upp på en bergstopp i Himalaya, för att sprida ut askan av sin barndomsvän Niila. Sen sätter sig Matti ner och får syn på en tibetansk böneplatta i snön, som han kysser och råkar frysa fast munnen. I det ögonblicket minns han sin barndom under 1960-talet, där Matti och hans kompis Niila växer upp i Vittulajänkkä, ett barnrikt område i Pajalas utkant där det pratas både svenska, meänkieli och finska, eftersom det ligger vid gränsen till Finland.

Matti är en nyfiken och livsbetraktande pojke. I hans släkt har han bland andra sin skojfriska pappa Birger, farbror Ville som är ungkarl, en bitter farfar tillika kommunist och veteranjägare, samt sin smygsupande och kaxiga storasyster Maggan. Niila är en ganska tystlåten men vild pojke, som har en strängt laestadiansk och ganska fattig familj. Hans pappa Isak, är en ondsint och självisk hemmansägare, som slår sina barn när de gör något som han inte gillar. Hans mamma Päivi, är en tystlåten hemmafru, som mest fokuserar på att jobba i köket och inte vågar göra något åt att ungarna blir slagna.

Pojkarna lär sig att Tornedalen inte tillhör "det riktiga Sverige", där alla känner sig som svenskar. Matti och Niila upptäcker senare sin kärlek till rock'n'roll-musik, efter att ha spelat upp en vinylskiva som Niila fått av sina amerikanska kusiner på Niilas farmors begravning. När Matti och Niila blir äldre, drömmer de att få lämna Pajala och resa ut i världen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen spelades till stor del in i samhället Tärendö, cirka 4 mil väster om Pajala.
  • Filmen hade biopremiär i Pajala den 20 september 2004, i 49 städer i Norrland den 24 september och i övriga Sverige den 1 oktober.
  • I den versionen som släpptes i Finland görs berättarrösten av Peter Franzén.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populärmusik från Vittula”. Svensk filmdatabas. 24 september 2004. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=56059&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 30 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]