Populärmusik från Vittula (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Populärmusik från Vittula
Genre dramakomedi
Regissör Reza Bagher
Producent Joachim Stridsberg, Katinka Faragó, Kerstin Bonnier
Manus Reza Bagher och Erik Norberg efter Mikael Niemis roman
Skådespelare Niklas Ulfvarsson, Max Endefors, Björn Kjellman
Originalmusik Halfdan E Nielsen
Produktionsbolag Happy End Filmproductions, Svensk Filmindustri, Solar Films, Filmpool Nord
Premiär
Speltid ca 101 minuter
Land Sverige
Språk svenska, finska, meänkieli, esperanto
IMDb SFDb

Populärmusik från Vittula är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 24 september 2004[1], baserad på romanen Populärmusik från Vittula skriven av Mikael Niemi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Matti klättrar upp på en bergstopp i Himalaya, för att sprida ut askan av sin barndomsvän Niila där. Sen sätter sig Matti ner och får syn på en tibetansk böneplatta i snön, som han kysser och fastnar med munnen i. I det ögonblicket börjar han minnas sin barndom under 1960-talet. Då får man följa Matti och Niila, som växer upp i det barnrika kvarteret i Pajalas utkant, som kallas Vittulajänkkä ("Fittmyren"). Kvarteret är en slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten. Det är då som vägarna asfalteras och högkonjunkturen ökar, så att de flesta får råd att låna pengar till att köpa villor. Där pojkarna bor, pratas det både svenska, meänkieli och finska, eftersom det ligger vid gränsen till Finland.

Matti är en nyfiken och livsbetraktande pojke. I hans familj och släkt har han bland andra sin skojfriska pappa Birger, den misslyckade ungkarlsfarbrorn Ville, en bitter kommunistisk och jaktprofessionell farfar, samt sin smygsupande och kaxiga storasyster Maggan. Niila är en ganska tystlåten men vild pojke, som har en strängt laestadiansk och en relativt fattigare familj. Hans pappa Isak, är en ondsint och självisk hemmansägare, som misshandlar sina barn, när de gör något som han inte gillar. Hans mamma Päivi, är en tystlåten hemmafru, som mest fokuserar på att jobba i köket och är passiv när ungarna blir slagna. Det gör att Niila stundtals mår dåligt.

I filmen får man följa Mattis och Niilas uppväxt, både som barn och ungdomar. Som 7-åringar drabbas de av mobbande klasskamrater och en barnhatande vaktmästare, i skolan. Senare inser pojkarna att Tornedalen inte tillhör "det riktiga Sverige", där alla känner sig som svenskar. Dessutom finns en gårdfarihandlare och "ful gubbe", Ryssi-Jussi, som man inte vet var man har honom. En söndag får man också följa med när nästan alla Pajalabor är i kyrkan, och ser sin första svarta man, pastor Kambune från Kongo-Kinshasa. När hans översättare svimmar och bärs ut från kyrkan, agerar Niila som tolk då både han och Kambune talar esperanto. Senare upptäcker Matti och Niila sin kärlek till rock'n'roll-musik, efter att ha spelat upp en vinylskiva som Niila fått av sina amerikanska kusiner, på Niilas farmors begravning.

När Matti och Niila blir 15 år, drömmer de att få lämna sin "håla" och resa ut i världen. Matti börjar intresseras av tjejer och pratar med sin pappa om puberteten och vuxenlivet. Senare gifter sig äntligen farbror Ville, med en finsk kvinna. När det ordnas bröllopsfest med Villes svenska släkt och hans frus finska släkt, vill svenska släkten skryta för finnarna om vilken tuff släkt de är. Det går finnarna på nerverna och sen börjar festen urarta i armbrytning, fingerkrokning och bastutävling mellan släkterna. När Matti och Niila börjar 9:an får de en ny musiklärare från Skåne, Greger, som har cyklat ända från sitt landskap upp till Pajala. För att få den konservativa skolledningen att köpa in elgitarrer, elbas, mikrofon och trumset, slår han vad om vem som kan komma fortast till Kaunisvaara - skolbussens chaufför eller Greger själv, som är snabb cyklist. Greger vinner med ett hårsmån och det ger Matti och Niila en möjlighet att lyckas som rockmusiker. Niilas pappa hatar det starkt och anser att rock'n'roll är satansmusik, och snart inser Niila att han verkligen inte tänker bo kvar hemma. Senare börjar även vänskapen mellan Matti och Niila att splittras. Eftersom Matti har hittat en tjej i Pajala, medan Niila fortfarande lever kvar i tanken om att få lämna orten.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade biopremiär i Pajala den 20 september 2004, i 49 städer i Norrland 24 september och i övriga Sverige den 1 oktober. I filmen talas både svenska, finska och tornedalsfinska. Filmen spelades till stor del in i samhället Tärendö, cirka fyra mil väster om Pajala.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populärmusik från Vittula”. Svensk filmdatabas. 24 september 2004. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=56059&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 30 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]