Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pålsjö skog
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Färjor i Helsingborgs hamn.
HH-leden är ett vanligt förekommande namn på den färjeled som går mellan Helsingborg och Helsingör. HH kommer från första bokstaven i namnen på de båda hamnstäderna. Leden trafikeras för närvarande av tre rederier: Scandlines, HH-ferries och Sundsbussarna. År 2004 reste över 12 miljoner passagare med leden över sundet.

Färjelinjen är en del av europavägarna E47 och E55, som slutar vid färjeläget i Helsingborg. De skyltas inte i Sverige, utan färjeläget skyltas enbart E4 på den svenska sidan. Linjen har fått konkurrens av Öresundsbron, men trafikvolymen har inte minskat så mycket på färjelinjen, eftersom att köra över bron kostar ungefär lika mycket som en bil med färjan, och det är 49 km kortare med färjan än bron räknat från E4/E6 till KöpenhamnLäs mer ...

Intressant person
Greta Magnusson-Grossman
Greta Magnusson-Grossman, född 1 januari 1906 i Helsingborg, död 1999, var en svensk möbelformgivare och arkitekt. Hon var gift med jazzmusikern Billy Grossman.

Magnusson-Grossman var snickarlärling vid Kärnans möbeltillverkningsfirma i Helsingborg och genomgick Högre Konstindustriella skolan vid Tekniska skolan i Stockholm. Magnusson-Grossman etablerade i början på 1930-talet sin egen firma ”Studio” vid Stureplan i Stockholm. Där ritade och producerade hon möbler och inredningsföremål. 1940 lämnade hon Sverige och flyttade tillsammans med maken och orkesterledaren Billy Grossman till Los Angeles. I Kalifornien blev hon på 1940-, 1950- och 1960-talen en förgrundsgestalt i den experimentella arkitekturvärlden. Hennes första villa i Beverly Hills blev ett stort genombrott för henne som arkitekt och publicerades bland annat i tidskriften Arts & Architecture. Läs mer ...

Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken "redigera" som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Visste du att …
Sveriges första hamburgerbar öppnade 1956 i Helsingborg vid dåvarande Gröningen (där Helsingborgs stadsteater nu står) under namnet Burger-Grill?
textilkonstnären Maja Sjöström tillsammans med sina systrar drev inredningsbutiken Blå BodenRåå som bland annat hade kung Gustaf V och kronprinsessan Louise som kunder?
det finns en asteroid i huvudbältet som är döpt efter Helsingborg, kallad 10549 Helsingborg?
Artiklar
Den 1 januari 2020 fanns det 1 496 artiklar på svenska med anknytning till Helsingborg
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt
Ämnesportaler på Wikipedia

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…