Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Pålsjö mölla
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Gossläroverkets västra fasad
Högre allmänna läroverket för gossar, eller Gossläroverket, är en tidigare skolbyggnad vid Bergalidenlandborgen, strax intill Kärnan och Slottshagen.

Helsingborgs tillväxt under 1800-talets andra hälft medförde ett allt större behov för lokaler för högre utbildningar. År 1892 beslöt stadsfullmäktige att en ny läroverksbyggnad, med plats för 500 elever skulle byggas. Läroverksbyggnaden ritades av Alfred Hellerström och kunde invigas den 29 november 1898. Byggnaden huserade fram till 2005 den kommunala gymnasieskolan Nicolaiskolan, som numera är belägen i före detta Clemensskolans lokaler i Skolstaden.

Gossläroverket vänder sig med sin huvudfasad åt öster och Bergaliden, medan baksidan vänder sig mot stadskärnan nedanför. Byggnaden är uppförd i nygotisk stil i tre våningar med fasader av mörkrött förbländertegel. Bakom huvudfasaden sträcker en korartad samlingssalsbyggnad med strävpelare och takspira och två flyglar ut sig. Dessa gör byggnadens baksida till en karakteristisk silhuett i Helsingborgs stadsbild. Läs mer ...

Intressant person
Konsul Nils Persson
Nils Persson, född 20 januari 1836 i Allerum, död 1916, konsul, företagare och riksdagsman verksam till största delen i Helsingborg. Vid 15 års ålder påbörjade Persson sin köpmanskarriär då han jobbade som bodbetjänt hos sin morbror. 1860 öppnade han en egen diversehandel i Helsingborg och började där importera och sälja guano som användes som konstgödsel bland bönderna. Företaget var väldigt lönsamt och Persson funderade på möjligheterna att framställa eget konstgödsel vilket ledde till att han 1875 grundade Skånska superfosfat- och svalesyrefabriks AB (nuvarande Kemira) på Söder. 1873 hade han startat Helsingborgs Ångtegelbruk AB. Regionens expansion vid den tiden gjorde att efterfrågan på tegel var mycket stor och bruket levererade tegel till flera byggprojekt i Helsingborg och Köpenhamn. Fler fabriker som Persson bidragit till är Sockerbruket i Helsingborg, som han startade i samarbete med konsul Olsson och Skromberga stenkols- och lerindustri AB i EkebyLäs mer ...
Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken ”redigera” som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Visste du att …
det mellan Högasten och Råå fanns en numera försvunnen stadsdel vid namn Valhalla med en befolkning på uppemot 1 500 personer?
efter att Fleninge mölla förstörts i en brand 1960 ersattes den av en likande holländaremölla från Hjälmshult av samma möllebyggare som flyttades intakt de sju kilometerna mellan byarna med hjälp av lastbil?
Helsingborgs första egentliga industriföretag, ett järngjuteri och lerkärlsfabrik, grundandes 1799 av greve Eric Ruuth, och kom därför att kallas Ruuthska bruket?
Artiklar
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt