Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Solnedgång över Öresund.
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Bostäder i Mariastaden
Mariastaden är en ny stadsdel i norra Helsingborg som byggts upp kring det tidigare sjukhusområdet S:ta Maria Sjukhus i ett område som tidigare hette Senderöd. 2007 hade stadsdelen ett invånartal på 2 497 personer. Stadsdelen började byggas 1995 och växer fortfarande etappvis. Området är tänkt att sträcka sig från sjukhusområdet i väster till Maria station i öster. Alla kvarter ritas av olika arkitektkontor vilket ska ge stadsdelen en varierad bebyggelse. Mariastaden har en lokal behandling av dagvattnet, genom uppsamling av detta i diken och särskilda sjöar. Genom att vattnet inte leds bort från området ska detta öka möjligheten för fördröjning och delvis infiltrering, samt minska föroreningar. Det vatten som inte fångas upp av marken leds ner till Öresund via ett dagvattenmagasin. Helsingborgs stad har även planer på att längre in i framtiden anlägga en spårväg mellan Helsingborg och Höganäs, vilken då skulle dras genom stadsdelen, längs Mariehällsvägen, för att till slut anknyta VästkustbananLäs mer ...
Intressant person
Harry Lundahl runt 1935.
Harry Lundahl, född 16 oktober 1905 i Raus plantering i Raus landskommun, död 1988, var en svensk fotbollsspelare.

Lundahls fotbollsengagemang väcktes tidigt och redan som 12-åring var han en av grundarna av fotbollsklubben BK Drott 1917. Vid 22 års ålder, när han var spelande ordförande för BK Drott, kontaktades han av Helsingborgs IF som erbjöd honom att spela för laget. Han efterträdde Otto Petter Malm på positionen som center och möttes av höga krav från sina nya lagkamrater. Han kom dock inte att göra någon besviken och vann redan 1929 den allsvenska skytteligan med 31 mål, den näst högsta målsumman i allsvenskans historia. Redan säsongen efter upprepade Lundahl bedriften att bli skyttekung genom sina 26 mål och blev därmed den förste spelaren att bli skyttekung två år i rad. Han ingick i en legendarisk 5-mannakedja tillsammans med Charles Brommesson, Lille-Gunnar Olsson, Albin Dahl och Knut KroonLäs mer ...

Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken ”redigera” som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Detta datum
Handbollsföreningen Vikingarnas IF bildas under namnet IK Vikingen. Namnet ändras till det nuvarande vid inträdet till Riksidrottsförbundet då klubbnamnet Vikingen redan var upptaget.

Födda:

Visste du att …
efter att Fleninge mölla förstörts i en brand 1960 ersattes den av en likande holländaremölla från Hjälmshult av samma möllebyggare som flyttades intakt de sju kilometerna mellan byarna med hjälp av lastbil?
Helsingborgs första egentliga industriföretag, ett järngjuteri och lerkärlsfabrik, grundandes 1799 av greve Eric Ruuth, och kom därför att kallas Ruuthska bruket?
Magnus Stenbockstatyn ursprungligen var placerad mitt i mötet mellan Järnvägsgatan och Drottninggatan och flyttades till sin nuvarande plats 1959?
Artiklar
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt
Ämnesportaler på Wikipedia

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…