Hoppa till innehållet

Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Pålsjö skog
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Gossläroverkets västra fasad
Högre allmänna läroverket för gossar, eller Gossläroverket, är en tidigare skolbyggnad vid Bergalidenlandborgen, strax intill Kärnan och Slottshagen.

Helsingborgs tillväxt under 1800-talets andra hälft medförde ett allt större behov för lokaler för högre utbildningar. År 1892 beslöt stadsfullmäktige att en ny läroverksbyggnad, med plats för 500 elever skulle byggas. Läroverksbyggnaden ritades av Alfred Hellerström och kunde invigas den 29 november 1898. Byggnaden huserade fram till 2005 den kommunala gymnasieskolan Nicolaiskolan, som numera är belägen i före detta Clemensskolans lokaler i Skolstaden.

Gossläroverket vänder sig med sin huvudfasad åt öster och Bergaliden, medan baksidan vänder sig mot stadskärnan nedanför. Byggnaden är uppförd i nygotisk stil i tre våningar med fasader av mörkrött förbländertegel. Bakom huvudfasaden sträcker en korartad samlingssalsbyggnad med strävpelare och takspira och två flyglar ut sig. Dessa gör byggnadens baksida till en karakteristisk silhuett i Helsingborgs stadsbild. Läs mer ...

Intressant person
Mittfältaren Caroline Seger i Sveriges 2-0 mot Island på Myresjöhus Arena 6 april 2013.
Caroline Seger, född 19 mars 1985 i Gantofta, är en svensk fotbollsspelare från Helsingborg. Hon har sedan 2005 även haft en fast plats i Sveriges landslag, där hon även varit lagkapten.

Seger påbörjade sin fotbollsbana genom att spela i Gantofta IF:s pojklag. Vid 12 års ålder bytte hon år 1998 klubb till Rydebäck IF, där hon trots sin ålder ofta spelade för F16-laget. Hon togs som F16-spelare ut till sin första landslagskamp mot Tyskland och hon togs även ut till F17-landslaget. Efter säsongen 2000 bytte Seger till division 1-klubben Stattena IF från Helsingborg och 2002 gick laget upp i damallsvenskan. Hon anslöt Linköpings FC 2005 och togs samma år ut till A-landslaget och har sedan dess haft en regelbunden plats i mittfältet. Den 22 september 2009 valdes hon som första svensk någonsin först i draften till den amerikanska fotbollsligan, WPS, av Philadephia IndependenceLäs mer ...

Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken ”redigera” som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Detta datum
Den första bilfärjan, M/S Asa Thor, börjar trafikera HH-leden för Nordisk Rute- og Færgefart A/S.
Under VM i damfotboll 1995 möts Sverige och Kina i kvartsfinal på Olympia. Matchen slutar 1–1 efter full tid. Sverige vinner sedan på straffar.

Avlidna:

Visste du att …
det mellan Högasten och Råå fanns en numera försvunnen stadsdel vid namn Valhalla med en befolkning på uppemot 1 500 personer?
efter att Fleninge mölla förstörts i en brand 1960 ersattes den av en likande holländaremölla från Hjälmshult av samma möllebyggare som flyttades intakt de sju kilometerna mellan byarna med hjälp av lastbil?
Helsingborgs första egentliga industriföretag, ett järngjuteri och lerkärlsfabrik, grundandes 1799 av greve Eric Ruuth, och kom därför att kallas Ruuthska bruket?
Artiklar
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt