Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pålsjö skog
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Färjor i Helsingborgs hamn.
HH-leden är ett vanligt förekommande namn på den färjeled som går mellan Helsingborg och Helsingör. HH kommer från första bokstaven i namnen på de båda hamnstäderna. Leden trafikeras för närvarande av tre rederier: Scandlines, HH-ferries och Sundsbussarna. År 2004 reste över 12 miljoner passagare med leden över sundet.

Färjelinjen är en del av europavägarna E47 och E55, som slutar vid färjeläget i Helsingborg. De skyltas inte i Sverige, utan färjeläget skyltas enbart E4 på den svenska sidan. Linjen har fått konkurrens av Öresundsbron, men trafikvolymen har inte minskat så mycket på färjelinjen, eftersom att köra över bron kostar ungefär lika mycket som en bil med färjan, och det är 49 km kortare med färjan än bron räknat från E4/E6 till KöpenhamnLäs mer ...

Intressant person
Ella Tengbom-Velander, född den 28 juli 1921 i Karlshamn, är en svensk politiker (moderat) som var kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg 1977–1982 och 1986–1988.

Tengbom-Velander tog studentexamen vid läroverket i Kristianstad 1939 och studerade därefter juridik vid Lunds universitet och avlade sin jur.kand. 1944. Under 1940-talet började Tengbom-Velander engagera sig politiskt. År 1946 blev hon styrelseledamot i Fredrika Bremer-Förbundets Helsingborgsavdelning, där hon mötte flera framstående kvinnliga politiker, som övertygade Tengbom-Velander att söka till kommunfullmäktige i Helsingborg och hon valdes in som ledamot vid kommunalvalet 1950. Vid en ålder av 29 år var hon då landets yngsta fullmäktigeledamot. Efter valet 1967 utsågs Tengbom-Velander till kommunalråd för oppositionen i Helsingborgs stads kollegieråd under ordförande Börje Skarstedt (socialdemokrat). Hon blev därmed Sveriges första kvinnliga kommunalråd. Efter den borgerliga segern i kommunalvalet 1976 utsågs Tengbom-Velander till kommunstyrelsens ordförande. Läs mer ...

Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken "redigera" som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Detta datum
Ingen noterad händelse
Visste du att …
det var tack vare idogt arbete av Carlos Zoégas fru, Maria Zoéga, som Zoégas kaffe kunde fortsätta sin verksamhet efter Carlos död 1888?
några av de första olympiska spelen i modern tid hölls i Ramlösa åren 1834 och 1836?
träarbetaren Carl Johansson blev den första socialdemokratiska stadsfullmäktigeledamoten i Sverige när han valdes in i Helsingborgs stadsfullmäktige 1899?
Artiklar
Den 1 augusti 2018 fanns det 1 281 artiklar på svenska med anknytning till Helsingborg
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt
Ämnesportaler på Wikipedia

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…