Portal:Golf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Golfportalen

Golf1.jpgGolf2.jpgGolf6.jpgGolf3.jpgGolf8.jpg


Golfportalen samlar information om golf på Wikipedia och dess systerprojekt

Golfball.jpg
Historia
[redigera | redigera wikitext]


Golf ses normalt som en skotsk uppfinning, då spelet omnämns i två lagar från 1400-talet, lagarna förbjuder spel av spelet "gowf". Vissa vetenskapsmän hävdar dock att det hänvisar till ett annat spel som påminner mer om det som idag kallas landhockey.
Golf player putting green 2003.jpg
De visar på att ett spel som går ut på att putta små bollar ner i hål med hjälp av golfklubbor spelades på 1600-talet i Nederländerna. Termen golf tros komma från det germanska ordet för "klubba" - kolven. Det moderna spelet utvecklades väldigt mycket i Skottland under andra halvan av 1800-talet. Reglerna, bandesignen och klubbutformningen började då likna dem som används idag. Den största utrustningsförändringen sedan 1800-talet har varit bättre gräsklippare, främst runt greenerna, bättre bolldesign, sedan ungefär 1900 har gummi använts istället för guttaperka, och introduktionen av metallskaft under 1930-talet.
Wood putter iron.jpg
Under 1970-talet började metallhuvuden ersätta träklubbornas trähuvuden, klubborna går dock alltjämt under namnet "träklubbor", och grafitskaft introducerades under 1980-talet.

Läs mer...


Golfball.jpg
Golfbana
[redigera | redigera wikitext]


Golfbanan är den plats där spelet utövas. Den består av tee, fairway och en green. På banan finns även hinder som försvårar spelet.

Läs mer...


Golfball.jpg
Golfklubbor
[redigera | redigera wikitext]


Till en början tillverkades klubbskaften i hickory men de hade nackdelen att det vreds vid tillslaget. Redan på 1890-talet experimenterades med stålskaft och en smed från Edinburgh tog patent på stålskaftet 1894 men tog tillbaka det då det var tveksamt om det skulle få användas. Det dröjde till 1924 innan USGA gav klartecken och till 1929 innan R&A tillät det.

Läs mer...


Golfball.jpg
Handicap
[redigera | redigera wikitext]


Handicapsystemet är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet. Ju skickligare spelare desto lägre handicap. En spelare med handicap noll brukar i Sverige kallas scratchspelare.

Läs mer...

Golfball.jpg
Utvald spelare
[redigera | redigera wikitext]


Babe Zaharias var framgångsrik i många olika sporter. Hon tog bland annat två OS-guld och vid en friidrottstävling 1932 tog hon under en eftermiddag sex guldmedaljer och slog fyra världsrekord i friidrott. Men det var golfen som hon ägnade större delen av sitt vuxna liv åt.

Läs mer...


Golfball.jpg
Utvald golfklubb
[redigera | redigera wikitext]


Södra ljunghuset klubbhus.jpg
Ljunghusens GK har en av de få banor i Sverige som är av linkskaraktär. Klubben bildades 1932 och banan byggdes då med 6 hål. Idag har den 27 hål och anses vara en av Sveriges bästa banor.

Läs mer...


Golfball.jpg
Nya artiklar
[redigera | redigera wikitext]

tomt


Golfball.jpg
Old Course
[redigera | redigera wikitext]


Old Course i St Andrews i Skottland är en av de äldsta golfbanorna i världen. Det finns inte någon riktig kunskap om när golf spelades för första gången på marken som nu är Old Course. Det tidigaste beviset är ett tillstånd från 1552 som gjorde linkslandet norr om staden till ett fritidsområde för stadsborna för all framtid.

Läs mer...


Golfball.jpg
R&A
[redigera | redigera wikitext]


Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A) är en golfklubb i St Andrews, Skottland. Det är en privat golfklubb för herrar med omkring 2400 medlemmar från hela världen varav hälften kommer från utanför Storbritannien. Klubben är världens mest ansedda golfklubb och tillsammans med USGA bestämmer den reglerna för golfspelet i världen.

Läs mer...


Golfball.jpg
Regler
[redigera | redigera wikitext]


Golfreglerna formuleras av The Royal and Ancient Rules Ltd, R&A och The United States Golf Association, USGA. De första golfreglerna upprättades av Gentlemen Golfers of Edinburgh 1744.

Läs mer...


Golfball.jpg
Visste du att...
[redigera | redigera wikitext]


...golftermen bogey gav upphov till filmmusiken i filmen Bron över floden Kwai. År 1913 förirrade sig en skotsk miltärpluton, ledd av musiklöjtnanten Kenneth Alford, in på en golfbana och spelarna i den boll som plutonen kom i vägen för, visslade för att påkalla deras uppmärksamhet. Alford fastnade för visslingen och inspirerades att komponera Colonel Bogey March som 44 år senare blev filmmusik i filmen Bron över floden Kwai.

Läs mer...


Artikelserier[redigera | redigera wikitext]

Golfen på Wikipedia har artikelserier om golfens majorsegrare och världsettor. Du når artikelserierna genom att klicka på något av namnen i
Lista över golfens majorsegrareGolfens världsranking

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

GolfKlubbarOrganisationerSpelareTourerTävlingarUtmärkelserKorta artiklar

Listor[redigera | redigera wikitext]

Golfklubbar i SverigeMajorsegrare

Wikipedias portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…