Hoppa till innehållet

Portal:Mars

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

P O R T A L : M A R S

Mars är den yttersta av de fyra stenplaneterna i solsystemet och är den planet som ligger närmast utanför jorden. Mars har fått sitt namn efter den romerske krigssguden Mars och kallas ibland för "den röda planeten" på grund av sitt rödaktiga utseende. I de kinesiska, japanska, koreanska och vietnamesiska kulturerna kallas himlakroppen för 火星, vilket utläses "eldstjärna". Namnet refererar till den kinesiska filosofin om att naturfenomen kan delas upp i de fem elementen. Den röda färgen beror på stora mängder järnoxid (rost) som finns fördelat över ytan och i atmosfären.

Klimatet är betydligt kallare än på jorden med en genomsnittstemperatur på -63 °C och nattemperaturer i polarnatten som kan krypa ner mot -140 °C. Mars tunna atmosfär består till större delen av koldioxid och knappt något syre. Lufttrycket är i genomsnitt 0,6 kPa, ungefär 160 gånger lägre än på jorden. Mars har två månar, Phobos och Deimos, vilka båda är små och har en oregelbunden form. Månarna, vars namn är grekiska och betyder skräck och fruktan, kan vara infångade asteroider.

För närvarande utforskas Mars av sju rymdsonder, Mars Odyssey, Mars Express, MAVEN, Mars Orbiter Mission, Mars Reconnaissance Orbiter och ExoMars Trace Gas Orbiter. På ytan finns dessutom de två robotarna Curiosity och Opportunity.
Redigera Arkiv

Månadens artikel

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) är en rymdsond som USA sände upp den 12 augusti 2005 och som gick in bana runt Mars den 10 mars 2006. MRO ska enligt planerna rekognoscera och utforska Mars under två jordår för att förbereda inför kommande expeditioner. Om farkosten fungerar bra kommer uppdraget förmodligen förlängas ett flertal år. I november 2006 påbörjade MRO sin vetenskapliga fas (Primary Science Phase) då data började samlas in med avsevärt större hastighet än tidigare.

MRO kommer, om allt går väl, skicka tillbaka mer data från Mars än samtliga uppdrag hittills och förväntas avancera våra kunskaper om den röda planeten avsevärt. Den kommer att bana väg för framtida utforskning och ansluter sig till de fyra andra rymdfarkoster som för tillfället studerar Mars: Mars Express, Mars Odyssey och de två Mars Exploration Rovers.
Redigera Arkiv


Månadens bild
Gullies vid Terra Sirenum på Mars, dessa tros vara skapade av vatten och är troligen en pågående process.
Bilden är tagen av HiRISENASA:s Mars Reconnaissance Orbiter.


Redigera Arkiv

Mars månar
Deimos
Deimos

Deimos

Phobos
Phobos

Phobos

Nyheter och händelser
  • Ett amerikanskt forskarteam anser att de har funnit tecken på att vatten har flutit på Mars yta någon gång sedan 2001.[1] 2006-12-06
  • NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter har påbörjat sin primära vetenskapsfas. Från och med nu kommer bland annat nya högupplösta bilder på Mars publiceras varje onsdag. Se bilderna här. 1 december 2006 kl. 08.14 (CET)
  • NASA meddelar att Mars Global Surveyor nu förmodligen är förlorad för alltid efter 10 års trogen tjänst. Man gör dock fortfarande försök att få kontakt med den från olika håll, bland annat med roboten Opportunity. Mars Global Surveyor har bland annat försett forskarvärlden med över 240 000 bilder på Mars och är den mest produktiva rymdsond som har undersökt Mars så här långt. 23 november 2006 kl. 19.39 (CET) (NASA)
  • NASA:s Mars Global Surveyor som för bara några dagar sedan firade 10 år sedan uppskjutning har stora kontaktproblem. Rymdsonden, som är den äldsta av de fyra som går i en bana runt Mars, förlorade kontakten med jorden den 3 november efter att man försökte justera solpanelerna. Den 5 november fick man åter kontakt med Mars Global Surveyor men denna förlorades snart igen. Farkosten tros ha gått in i ett felsäkert läge konstruerat för att skydda den när den råkar ut för fel på solpanelerna. Det är ännu oklart om man kommer att kunna rädda rymdsonden. 11 november 2006 kl. 02.48 (CET)
  • Har du hört en nyhet om Mars? Skriv i så fall nu!
  • Wikinews har nyheter relaterade till Kategori:Astronomi.
Externa länkar

Commons Commons har media relaterat till Mars

Andra portaler