Portal:Sundbyberg/Aktuell artikel

Marabouparken återöppnade i augusti 2010 med ett slagord av Voltaire.

Marabouparken är en skulpturpark i Sundbyberg. Samlingen omfattar 16 skulpturer. Parken som ursprungligen var den trädgård som hörde till Sundbybergs gård och vid byggandet av Marabous nya laboratorium och Sundbybergs gård revs. Då vart man tvungen att lova att parken alltid skulle vara till för innvånarna i staden och inte kunde stängas och användas privat. Parken anlades mellan 1937 och 1955 som rekreationspark för personalen vid Marabous chokladfabrik. Dess två skapare, trädgårds- och landskapsarkitekten Sven Hermelin och arkitekten Artur von Schmalensee ritade även ett nytt laboratorium i anslutning till parken. Sven Hermelins plaskdamm är ett utflyktsmål för barnfamiljer. Parken är under sommarhalvåret öppen för allmänheten.

2009 påbörjades arbetet att bygga en underjordisk konsthall i parkens östra del. Den 28 augusti 2010 invigdes Marabouparkens konsthall i närvaro av bland annat kommunstyrelsens ordförande, Jonas Nygren. Konsthallen förvaltar en större samling målerier och teckningar av Hilding Linnqvist. Linnqvist har en koppling till Sundbyberg sedan 1936 då han målade fresken Komedi och idyll i Maraboufabrikens matsal.

I Marabouparkens skulptursamling ingår verk av Leonard Baskin, Émile Gilioli, Eric Grate, Ivar Johnsson, Arvid Knöppel, Nils Möllerberg, Marino Marini, Raymond Duchamp-Villon, Lennart Rodhe, Bror Hjorth, Henri Laurens och Gustav Vigeland. De köptes in av Marabou, främst genom dåvarande ägaren Henning Throne-Holst.