Prins Leopold, hertig av Albany

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leopoldalbany.jpg

Prins Leopold, hertig av Albany, född 7 april 1853Buckingham Palace, död 28 mars 1884 i Cannes, var son till Albert av Sachsen-Coburg-Gotha och Viktoria I av England.

Redan som nyfödd upptäcktes det att Leopold led av blödarsjuka och han blev mycket påpassad på grund av detta. Som vuxen blev han efter hand drottningens närmaste förtrogne inom familjen. Hon ansåg honom vara den intelligentaste av sina söner och tillät honom ta del av regeringsdokument.

Leopold var också kulturellt intresserad och gick gärna på opera och konserter. Bland annat var han mycket förtjust i den svenska operasångerskan Kristina Nilsson. Från 1876 till sin död var han president i Royal Society of Literature.

Leopold gifte sig 1882 på Windsor Castle med den tyska prinsessan Helene av Waldeck och Pyrmont och blev far till två barn. Han avled hastigt efter ett fall i en trappa under ett besök på Rivieran.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Alice av Albany (1883–1981), gift med Alexander av Teck (1874-1957; bror till drottning Mary av Storbritannien).
  2. Charles Edward, senare Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha (1884–1954), gift med Victoria Adelheid av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1885-1970), (morfar till kung Carl XVI Gustaf).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Packard, Jerrold M., "Victoria's Daughters", St Martin's Press, New York, USA 1998
  • Zeepvat, Charlotte, "Queen Victoria's Youngest Son – The Untold Story of Prince Leopold", Thistle Publishing, London, 2013