Privat sektor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Den privata sektorn består enligt vid definition av hushåll och privatägda företag. Dess motsats är den offentliga sektorn, dvs kommunerna, landstingen, staten och de EU-institutioner som finns i ett land. Privat och offentlig sektor brukar särskiljas och mätas bland annat med avseende på organisation och styrelseformer, andel av landets ekonomi (BNP, produktion, konsumtion, med mera), antal anställda, lagstiftning. De ekonomiska måtten är vanligast.

Privat sektor består av organisationer som drivs i vinstsyfte (företrädesvis företag). De organisationer i den privata sektorn, som inte drivs i vinstsyfte benämns ibland med en samlingsterm som ideell sektor. Det finns många typer av organisationer och företag som kan vara svåra att kategorisera i termer av privat/offentlig och ideell/vinstinriktad sektor. Ett exempel på en sådan organisation är Handelshögskolan i Stockholm, en privat högskola i Stockholm.

En stor variation av lagliga strukturer existerar inom den privata sektorn, beroende på i vilket jurisdiktion de har sitt lagens hemort. Individer kan leda affärer utan att behöva vara medlem av någon organisation.

Den privata sektorn anställer den största delen av arbetskraften i vissa länder, i andra länder, som Kina, anställer den offentliga sektorn den största delen av arbetskraften. [1]

Den privata sektorn integrerad med arbetet från den offentliga sektorn, med användning av outsourcing.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Joe Zhang. ”China’s private sector in shadow of the state”. ft.com. http://news.ft.com/cms/s/efebf320-34ff-11da-9e12-00000e2511c8.html. Läst 6 juli 2007.