Punjabi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Punjabi
ਪੰਜਾਬੀ, پنجابی
Talas i Punjab (Indien), Punjab (Pakistan)
Antal talare 104 000 000
Status Mycket stabilt
Språkfamilj Punjabi
Officiell status
Officiellt språk i Pakistan Punjab; Indien Punjab, Delhi, Chandigarh
Språkmyndighet Ingen
Språkkoder
ISO 639-1 pa
ISO 639-2 pan
ISO 639-3 pan, pnb, pmu
SIL PNB, PNJ

Punjabi eller panjabi[1] (Gurmukhi: ਪੰਜਾਬੀ pañjābī; Shahmukhi: پنجابی, Devanagari: पंजाबी, paṉjābī) är ett indoariskt språk som talas mest i indiska delstaten Punjab och den pakistanska provinsen Punjab. Punjabi talas av 102 miljoner människor vilket blir 10:e mest talade språket i världen. [2] 44 % av det pakistanska befolkningen har punjabi som modersmål. I Indien är det 4 % av befolkningen som har punjabi som modersmål. Finns även folk som talar punjabi som sitt andra språk. Punjabi talas av ca 26 miljoner människor i Indien, och i Pakistan talar över 60 miljoner Punjabi. [3] Trots att punjabi är Pakistans största språk är det inte officiellt språk i landet, vilket medför att andra språk måste användas i alla officiella sammanhang i landet. Urdu används istället.

Punjabi är sikhernas liturgiska språk och det språk som används i musikformen Bhangra. Även muslimernas språk. Finns också en liten del som används av hinduer i Indien. Flera olika alfabet används för punjabi: Shahmukhi, en variant av det persisk-arabiska alfabetet (i Pakistan och några delar av norra Indien), gurmukhi och devanagari (i Indien). Många av de moderna orden i punjabi är lånord från engelska, urdu och hindi. Man brukar dela in punjabi i två dialekter. Den punjabi som talas i Pakistan är hög influerat av urdu och persiska. Den varianten av punjabi man talar i Indien är hög influerat av hindi och sanskrit. Sedan finns det undergrenar av olika varianter av de dialekterna. De mest använda dialekterna är Majhi, Doabi, Malwai, Powadhi, Pothohar, Lahndi, Multani och många andra.

Språket punjabi är punjabernas språk som härstammar från provinsen/delstaten Punjab. Ordet Punjab kommer från persiska (Farsi/Persiska: panj āb “five waters”) där fem floder rinner igenom Punjab. Panj betyder fem på persiska, urdu och punjabi. Ab betyder vatten på persiska, urdu och arabiska. [4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Panjabi”. Panjabi. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/panjabi. 
  2. ^ http://opishposh.com/the-top-10-most-spoken-languages-in-the-world/
  3. ^ http://www.iranicaonline.org/articles/punjabi-indo-aryan-language
  4. ^ http://www.iranicaonline.org/articles/punjabi-indo-aryan-language


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Punjabi.