Punjabi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Punjabi
ਪੰਜਾਬੀ, پنجابی
Talas iIndien Punjab (Indien)
Pakistan Punjab (Pakistan)
Antal talare97 200 000
StatusMycket stabilt
SpråkfamiljIndoeuropeiska språk
Gurmukhi
Arabiska alfabetet
Officiell status
Officiellt språk iPakistan Punjab; Indien Punjab, Delhi, Chandigarh
SpråkmyndighetIngen
Språkkoder
ISO 639-1pa
ISO 639-2pan
ISO 639-3Endera:
pnb – Pakistansk punjabi
pan – Indisk punjabi
SILPNB, PNJ
Idioma lahnda-panyabí.png
Området där punjabi talas i.

Punjabi eller panjabi[1] (Gurmukhi: ਪੰਜਾਬੀ pañjābī; Shahmukhi: پنجابی, Devanagari: पंजाबी, paṉjābī) är ett indoariskt språk som talas mest i indiska delstaten Punjab och den pakistanska provinsen Punjab. Punjabi talas av över 97,2 miljoner människor vilket blir 17:e mest talade språket i världen.[2]

Video på punjabi

Punjabi räknas som ett stabilt språk och dess närmaste släktspråk är sindhi och sansi. Oftast delas punjabi till två varianter: västpunjabi och östpunjabi.[3].

Status och utbredning[redigera | redigera wikitext]

44 % av det pakistanska befolkningen har punjabi som modersmål. I Indien är det 4 % av befolkningen som har punjabi som modersmål. Finns även folk som talar punjabi som sitt andra språk. Punjabi talas av ca 26 miljoner människor i Indien, och i Pakistan talar över 60 miljoner Punjabi.[4] I Indien är punjabi ett av dem sanktionerade språk som grundlagen skyddar.[5] Trots att punjabi är Pakistans största språk (48 % av befolkningen) är det inte officiellt språk i landet, vilket medför att andra språk måste användas i alla officiella sammanhang i landet. Urdu används istället.[6].

Punjabi är sikhernas liturgiska språk och det språk som används i musikformen Bhangra. Även muslimernas språk. Finns också en liten del som används av hinduer i Indien. Flera olika alfabet används för punjabi: Shahmukhi, en variant av det persisk-arabiska alfabetet (i Pakistan och några delar av norra Indien), gurmukhi och devanagari (i Indien). Många av de moderna orden i punjabi är lånord från engelska, urdu och hindi. Man brukar dela in punjabi i två dialekter. Den punjabi som talas i Pakistan är hög influerat av urdu och persiska (mer än 60% persiska ord)[7] Den varianten av punjabi man talar i Indien är hög influerat av hindi och sanskrit. Sedan finns det undergrenar av olika varianter av de dialekterna. De mest använda dialekterna är Majhi, Doabi, Malwai, Powadhi, Pothohar, Lahndi, Multani och många andra.

Corona-information på punjabi från Indien.

Språket punjabi är punjabernas språk som härstammar från provinsen/delstaten Punjab. Ordet Punjab kommer från persiska (Farsi/Persiska: panj āb “fem vatten”) där fem floder rinner igenom Punjab. Panj betyder fem på persiska, urdu och punjabi. Ab betyder vatten på persiska, urdu och arabiska. [4] Idag, efter stor utvandring from Punjab i 1955-65 det har blivit en stor språk i Storbritannien, Kanada, Australien, Gulf Staterna, Norge och storstäder som New York och Chicago. Det talas också i flera länder i Mellan- och Sydamerika.

Fonologi[redigera | redigera wikitext]

Vokaler[redigera | redigera wikitext]

Främre Central Bakre
Sluten i ~ ɪ ʊ ~ u
Halvsluten e o
Mellanvokal ə
Halvöppen ɛ ɔ
Öppen a

Källa:[8]

Konsonanter[redigera | redigera wikitext]

Labiala Dentala Retroflexa Palatala Velara Glottala
Klusil Norm. p | b t | d ʈ | ɖ k | g
Asp. ʈʰ
Affrikat Norm. ʧ | ʤ
Asp. ʧʰ
Frikativ (f) s | (z) (ʃ) (x) ɦ
Nasal m n ɳ ɲ ŋ
Likvid l ~ r ɭ ~ ɽ
Approximant ʋ j

Källa:[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]