Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Kristinehamns garnison 07.jpg
Myndighetens kontor och förråd i Kristinehamn
Departement Justitiedepartementet
Organisationstyp statlig förvaltningsmyndighet
Ledning enrådighetsmyndighet
Organisationsnr 202100-5984
Inrättad 1 januari 2009
Generaldirektör Helena Lindberg
Instruktion SFS 2008:1002 (lagen.nu)
Regleringsbrev För budgetåret 2013
Webbplats www.msb.se
En av MSB:s elva Land Cruisers

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Justitiedepartementet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka eller en kris.[1] MSB ersatte 2009 Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har huvudkontor i Karlstad och Stockholm samt har kontor i Kristinehamn vid före detta Kristinehamns garnison, samt skolor i Sandö och Revinge.

Generaldirektör är Helena Lindberg, tidigare expeditionschef på Försvarsdepartementet samt generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten och Statens Räddningsverk sedan januari 2008. Överdirektör är Nils Svartz, tidigare överdirektör vid Krisberedskapsmyndigheten.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska hjälpa den offentliga sektorn, privata företag, föreningar och privatpersoner med information inför en eventuell krishändelse och bidra till förebyggande av sådana händelser. Myndigheten samlar också in information om tidigare kriser för att utröna vad som gick bra och vad som gick mindre bra, samt vad som skulle kunna ha gjorts bättre. Om en allvarlig olycka eller kris skulle inträffa, ska myndigheten stödja samordningen av den samlade konsekvenshanteringen. Arbetet omfattar allt från små olyckor i vardagen till stora katastrofer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. MSB genomför dessutom insatser i andra länder. Till dessa rekryteras personal från olika yrkesgrupper.

Myndigheten utbildar och övar människor, organisationer och myndigheter på både nationell och internationell nivå i Revinge, på Sandö och i Rosersberg och genomför även ett antal utbildningar och kurser på andra platser runt om i landet.

Viktigt meddelande till allmänheten[redigera | redigera wikitext]

Siren "Viktigt meddelende"

Viktigt meddelande till allmänheten ingår i myndighetens uppgifter. Signalen Viktigt meddelande, populärt kallad Hesa Fredrik), testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Information ges i Sveriges Radios samtliga radiokanaler strax före detta klockslag och när provet är avslutat. En sju sekunder lång ton ljuder och följs av en 14 sekunders paus, sedan ny ton, ny paus och så vidare under två minuter. Efter en paus på 90 sekunder hörs sedan den 30 sekunder långa "faran över"-signalen.

Provtillfällena initieras av lokala räddningstjänster, vilka kan fjärrstyra utrustningen från brandstationer men även från skyddade beredskapsanläggningar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 1 § förordningen (2008:1002) med med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]