Råbocksantilop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Råbocksantilop
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Vaal Rhebok.jpg
Pelea capreolus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljVatten- och rörbockar
Reduncinae
SläktePelea
Gray, 1851
ArtRåbocksantilop
P. capreolus
Vetenskapligt namn
§ Pelea capreolus
AuktorForster, 1790
Hitta fler artiklar om djur med

Råbocksantilop (Pelea capreolus) är en art i familjen slidhornsdjur som förekommer i Sydafrika. I engelskspråkiga länder betecknas djuret med namnet rhebok som ursprungligen kommer från afrikaans. Namnet syftar på djurets likhet med rådjuret.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Med en genomsnittlig vikt av 20 kg och en mankhöjd av cirka 75 cm är råbocksantilopen en relativ liten antilop. Pälsen är på ovansidan grå, tjock och ullig och på buken vit. Djuret har långa smala öron och en stor svart nos. De smala och raka hornen finns bara hos hannar.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Det ursprungliga utbredningsområdet inkluderade bredvid republiken Sydafrika även Lesotho, Swaziland och södra Botswana. Idag vistas råbocksantiloper huvudsakligen i bergiga och kuperade regioner. De finns bland annat i nationalparken Bontebok och kring bergstoppen Giant's Castle. Det naturliga habitatet omfattade även den med gräs bevuxna savannen men där blev arten på grund av jakt mycket sällsynt.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Råbocksantilopen äter gräs och löv men förtär även sädesväxter. Den är aktiv på dagen och har bra förmåga att hoppa över stenar och klippor.

Djuret lever i flockar som består av en hanne och flera honor med deras ungdjur. Gruppen består av ungefär tio individer och hannen försvarar den mot inkräktare. Vid dessa strider är hannarna mycket aggressiva och ibland tillför de motståndaren svåra sår med sina horn. I vissa fall dör en av kontrahenterna. Även angrip mot individer från andra arter som getter och får är dokumenterade. När flocken äter finns alltid en individ som håller vakt.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Artens position i familjen är mycket omstridd. John Edward Gray och andra forskare ansåg under senare 1800-talet att råbocksantilopen bilder en egen underfamilj med namnet Peleinae. Grzimeks Tierleben beskrev råbocksantilopen 1968 som en mindre medlem i underfamiljen vatten- och rörbockar. I C. D. Simpsons verk Orders and families of recent mammals of the world är arten en stor representant av den numera upplösta underfamiljen Neotraginae. Skriften The subfamilies and tribes of the family Bovidae ordnar råbocksantilopen till underfamiljen gasellantiloper och det fanns även texter som ansåg att djuret är ett getdjur. Wilson & Reeder klassificerar arten i boken Mammal Species of the World (2005) åter som en släkting till vatten- och rörbockar i underfamiljen Reduncinae.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
  • D. E. Wilson, D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 2005. ISBN 0801882214
  1. ^ Pelea capreolusIUCN:s rödlista, auktor: Castley et al (2003), version 12 maj 2006.