Beckmans designhögskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Beckmans designhögskola

Beckmans designhögskola är en svensk privat högskola i Stockholm som bedriver utbildning inom mode, form och visuell kommunikation.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Beckmans bedriver högskoleutbildning i treåriga program inom visuell kommunikation (reklam och grafisk form), mode samt form (produktformgivning och rumsgestaltning). Programmen leder fram till konstnärlig kandidatexamen (180 hp). Utbildningarna är avgiftsfria och studiemedelsberättigande.

Under namnet Beckmans Kvällsskola bedrivs en ettårig, avgiftsbelagd utbildning inom visuell kommunikation, mode eller form. Utbildningen riktar sig både till den som vill förbereda sig för högre studier och till den som är yrkesverksam.

Lokaler[redigera | redigera wikitext]

Skolans verksamhet har sedan starten 1939 varit lokaliserad till Stockholms innerstad. Idag ligger Beckmans Designhögskola på Brahegatan 10 i en byggnad ritad på 1960-talet av Carl Nyrén. I lokalerna finns bland annat verkstäder och ateljéer för konstnärlig träning och workshops. På skolans innergård finns ett galleri där studenter, lärare och inbjudna gäster ställer ut. Lokalerna omfattar även ett bibliotek och en lunchrestaurang.

Organisatorisk ställning[redigera | redigera wikitext]

Beckmans designhögskola är vad som i svensk högskolelagstiftning kallas för en enskild utbildningsanordnare och drivs i aktiebolagsform under namnet Beckmans designhögskola AB. De treåriga avgiftsfria programmen drivs med statliga anslag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Anders Beckmans Skola grundades 1939 i Stockholm av Anders Beckman och Göta Trägårdh. Grundidén var ett fritt, kreativt alternativ till Konstfackskolan. Utbildningen präglades redan från starten av samverkan med det omgivande samhället, och som lärare rekryterades till stor del personer som var yrkesverksamma inom branschen.

Efter Anders Beckmans bortgång 1967 drevs skolan vidare i privat ägo av makan Nunnie Beckman. Vid mitten av 80-talet genomfördes en rekonstruktion varvid Anders Beckmans Skola AB bildades. Huvudägare blev ett antal designintensiva svenska företag, bland andra H&M, IKEA och Svenskt Tenn, men en andel ägs alltjämt av familjen Beckman. År 2003 fick skolan rätt att utdela statliga högskoleexamina och erhöll då också statlig finansiering. Namnet ändrades till Beckmans designhögskola och utbildningen blev avgiftsfri. Tom Hedqvist var rektor 2000-2013.[1]

Rektorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Före detta studenter i urval[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 30 december 2013. https://web.archive.org/web/20131230235704/http://www.beckmans.se/newsroom/pressrelease/cilla-robach-ny-rektor/. Läst 28 december 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]