Röda Kvarn, Borås

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Biografen Röda Kvarn
Entré.JPG
PlatsBorås
Våningar ovan jord2 (entrén)
Färdigställd1914
Statusbyggnadsminne
ByggherreOscar Ohlson
ArkitektLars Kellman

Biografen Röda Kvarn på Västerbrogatan 13 i Borås är den enda bevarade av stadens tidigaste biografer.[1] På biografen visas – förutom nationella och internationella långfilmer – martinéfilmer för barn, finska filmer och livesändningar. Dessutom arrangerar Röda Kvarn bio för skolungdomar.

Röda kvarn ligger vid Knalletorget nära Borås centralstation. Biografen invigdes den 21 oktober 1914. Sedan mitten av 1980-talet i det kommunala Kulturförvaltningens regi. Biografen är också ett byggnadsminne sedan 1998.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under 1910-talet expanderade byggandet av biografsalonger i Sverige. Biografen som byggnadsverk blev raskt en prestigefylld uppgift. I Borås var Röda Kvarn stadens tredje "bildteater". Den ritades i en eklektiskt inspirerad stil av arkitekt Lars Kellman. Den är något större än biografen Svea i Sundsvall från 1912 men har i likhet med denna kortsidan mot gatan och en monumental fasad.[2] Ljudfilm visades första gången i Borås år 1929 på just denna biograf. Senare övertogs driften av Svensk Filmindustri fram till 1982.

1983 –1985 byggdes biografen om av kommunen för att också passa till olika sorters scenframträdanden.[3] År 2004 restaurerades foajé och salong till ett mer ursprungligt skick.

Byggnadsminne[redigera | redigera wikitext]

Den 6 april 1998 förklarades Röda Kvarn för byggnadsminne av Riksantikvarieämbetet. Biografens kulturhistoriska värde skyddas enligt 3 kap. kulturmiljölagen.[4]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Biografsalongen är uppförd i en våning med en huggen röd granitsockel. Stommen utgörs av murtegel. Fasaden är av vit puts med rusticerande hörnkedjor och en enkel jugenddekor i form av sammanhållna inristade avlånga streck formade som en trekant med basen upp. Byggnaden har ett sadeltak täckt med bruna betongpannor. Entrédelen är uppförd i två våningar och har en framträdande trappgavel över entrén mot norr och en mot Viskan i öster. Trappgavlarna är medeltidsinspirerade i sin utformning. I gavelpartiet mot Viskan finns en infälld ljusreklam i form av en meterhög väderkvarn i kopparplåt och rött glas. På kvällarna när det visas film på biografen tänds lamporna inne i kvarnen och meningen är att vingarna ska snurra runt men det är en teknisk finess som ännu inte åtgärdats (2012). Portiken har en klassicistisk utformning med två kraftiga, räfflade, doriska kolonner som bär upp bjälklaget vid den indragna entrén. Tre glasade dörrar leder in till foajén.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Foajén återfick ett mer ursprungligt utseende i samband med en restaurering 2004. Golvet är belagt med kalkstensplattor och väggarna har en bröstpanel med ådringsmålad ekpanel indelad i speglar. I västra hörnet finns en trappa som leder upp till hall, maskinrum, vaktmästarrum, loger och övriga förvaringsutrymmen. Flera av dessa rum har originalmålningar samt äldre inredningsdetaljer bevarade. Salongen har ett dekorationsmåleri från 1920-talet vilket återskapades i samband med restaureringen. Måleriet utgörs av röda väggfält med blomsterdekorationer, vilka inramas av marmoreringar i blå-grön färgskala. Ovan väggfälten löper en fris med slingor och rosetter i stuck, vilka är färgsatta i bland annat ockragult och rostrött. Taket är gulmålat med dekorationsmålade fält. I vardera fältet sitter en kristallkrona. Biografstolarnas antal var ursprungligen 500. Idag uppgår de till hälften och är av röd sammet. Stumfilmstidens piano står längst ner i vänster gång.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Borås Bio Röda Kvarn[redigera | redigera wikitext]

Röda Kvarn i Borås är idag en "art house"-biograf.[5] Den har stadens största biosalong med 252 platser + fyra platser för rullstolar. Salongen är även utrustad med hörslinga och handikapptoalett. Borås Bio Röda Kvarn är en kommunal biograf som drivs av Kulturkontoret i Borås. Dagens Röda Kvarn visar företrädesvis nyproducerad kvalitetsfilm från hela världen. Ambitionen är att erbjuda ett så brett och intressant utbud som möjligt med hänsyn till genrer, teman, länder, språk, genus och publikönskemål. Programmet presenteras säsongsvis (vår och höst) och består av ordinarie filmer, barnmatineer samt skolbio. Extraarrangemang tillkommer, som Finsk film x 3, minifilmfestivaler, och olika samarbeten, till exempel med Göteborg International Film Festival. Programmet sätts av Mats T Olsson, filmverksamhetsansvarig på Kulturkontoret. Tidigare sattes programmet av Ami Lööf, som gick i pension under våren 2012, och under åren 2005-2011 av en filmgrupp bestående av Ami, Mats och Christian Haglund.

Tider[redigera | redigera wikitext]

 • Aktuella filmer (ordinarie) visas söndagar kl 16 & 19 samt måndagar och tisdagar kl 19.
 • Barnmatineer visas lördagar och söndagar kl 13:30, under ett antal veckor varje vår och höst.
 • Skolbio. Kulturkontoret driver i samverkan med kommunens för-, grund- och gymnasieskolor skolbioverksamhet. Målet är att alla elever ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Filmerna visas måndag - onsdag 9.30 & 12.00 samt torsdagar kl 9.30.

Digitalisering[redigera | redigera wikitext]

Ytterligare en underhållningsform som vuxit stort de senaste åren är direktsända evenemang från andra ställen i Sverige eller världen, till exempel teaterföreställningar från Dramaten eller operaföreställningar från Metropolitan. Kommunfullmäktige beslutade under 2010 att digitalisera Röda Kvarn, så att denna typ av visningar blir möjliga. Främsta syftet var dock att framtidssäkra biografen, då mer och mer av filmdistributionen sker på digital väg, samtidigt som utbudet på analog 35mm-film minskar i snabb takt. Digital bio är också en teknik som går att använda för föreläsningar, konferenser och tv-spelsturneringar. Den första digitala visningen genomfördes i augusti 2011.

Den digitala utrustningen följer den 2K-standard som krävs för att visa amerikansk/Hollywood-film och har även möjlighet att köra 3D-film. [6]

Fallet "Jerry"[redigera | redigera wikitext]

Inramade i vestibulen finns hälsningar från bland andra John Cleese, Robert Redford och Richard Gere. Längst ner till höger finns även en hälsning från Hans Alfredson.

Strax innan sommaren 2012 mottog Röda Kvarn, till personalens förvirring, en signerad bild av skådespelaren Henrik Hjelt. Bifogat fanns ett brev från en "Jerry", som hade bett Hjelt att skicka bilden. Under följande höst eskalerade detta rätt så rejält, och biografen har fått bilder, vykort och brev från världseliten inom film (bland andra Dustin Hoffman, Woody Allen, Kenneth Branagh m.fl.). Ingen har fram till nu riktigt förstått varför dessa bilder har dykt upp, eller vem "Jerry" är. Men bilderna har i en strid ström fortsatt att komma.[7]

Efterhand som spekulationerna om vem Jerry är har fortsatt, så har en karaktär som kallat sig Jerry Conundrum, i övrigt utan bild, figurerat i diverse intervjuer, bland annat i tidningen Vi. Där har han förklarat att det har handlat om att försöka tacka biografen och dess anställda för vad deras verksamheter har betytt för Borås.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Häggström m.fl.: Historien om Borås stadsbebyggelse (2004), sid. 259
 2. ^ Palats för rörliga bilder Populär Historia
 3. ^ Byggnadsminnen i Borås kommun Arkiverad 27 januari 2004 hämtat från the Wayback Machine. Länsstyrelsen i Västra Götalands län
 4. ^ Bebyggelseregistrets byggnadspresentation: BORÅS TRITON 2 - husnr 2
 5. ^ Bio Röda Kvarn - Borås Arkiverad 9 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine. Borås Kommuns webbplats
 6. ^ Foldern Det hände i Borås, Borås Stads verksamheter och resultat under 2010. Produktion; Stadskansliet, Borås Stad (2011).
 7. ^ Jerry, our biggest fan Arkiverad 11 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine. boras.se

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 • Björkman Eva antikvarie, Emanuelsson Lena, Overland Viveka, red (2016). Hus, människor, minnen. Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund, 0280-4174 ; nr 93. Göteborg: Länsstyrelsen i Västra Götalands län. sid. 282-283. Libris 19352952. ISBN 9789176862742 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]