R/V Skagerak (1968)

Från Wikipedia
R/V Skagerak III
Allmänt
Typklass/KonstruktionForskningsfartyg
FartygsklassSpecial Purpose Ship
AnropssignalSGCD
RegistreringshamnFiskebäckskil
Historik
ByggnadsvarvAugust Pahl Schiffwerft
Sjösatt1968
Tekniska data
Längd38,16 m
Bredd9,10 m
Djupgående4,0 m
Deplacement370 brt
Maskin750kw
KraftkällaCaterpillar 3512 (år 2001)
SISU Valmet 620 (år 2001)
Volvo Penta TMD 102 (år 1995)
Maximal hastighet11 knop
Besättning4
Passagerare10-22, beroende på expeditionens längd
Hytter9

R/V Skagerak är ett svenskt forskningsfartyg som tillhör Sven Lovén centrum för marina vetenskaper. Fartyget har en maximal hastighet på elva knop och är normalt till sjöss två–fem dagar, men har en uthållighet på omkring 14 dagar. 10–22 forskare och besättning på fyra–fem personer kan tas ombord. R/V Skagerak används för fysisk, kemisk och biologisk oceanografisk forskning i Östersjön, Kattegatt, Skagerrak och östra Nordsjön. Fartyget används också i undervisning.

Ombord på Skagerak finns både torr- och våtlaboratorium samt kranar och vinschar för användning av ADCP, CTD och Rosettvattenhämtare. För sedimentprover används bland annat gravitationslod, kolvlod, boxcorer, gemeni corer och multiple corer.[1]

Historik

Fartyget byggdes som ett fiskeriforskningsfartyg i Hamburg, Tyskland på August Pahl Schiffwerft 1968. Från början hette fartyget "Friedrich Heinke" och ägdes av Helgoland Biologische Anstalt. Bland annat seglade hon i Västindien och på USA:s östkust. År 1991 såldes hon till Norge och fick namnet "Stril Explorer". I Norge tjänstgjorde hon som supplyfartyg vid de norska oljefälten. Efter två år såldes hon 1993 till Göteborgs universitet. Fartyget var då i dåligt skick och fick en omfattande renovering och ombyggnad på Cityvarvet i Landskrona för att passa universitets behov samt möta Sjöfartsverkets krav. År 2001 gjordes ytterligare en renovering med nya motorer och ny modernare inredning till bryggan.

Övrigt

Namnet Skagerak har en stark tradition bland svenska statsägda forskningsfartyg på västkusten. Se Skagerak I och Skagerak II. Nuvarande R/V Skagerak avses att ersättas av nybyggda R/V Skagerak (2017).

Källor

Noter

  1. ^ Göteborgs universitet, (2017-08-18) Forskningsfartyg Skagerak