Umeå marina forskningscentrum

Från Wikipedia
Umeå marina forskningscentrum
FörkortningUMF
Bildad1989; för 35 år sedan (1989)
TypForskningsinstitut
Syfte/fokusforskning, miljöanalys, information
SäteUmeå
PlatsNorrbyn, Umeå kommun
Betjänad regionBottniska viken
Officiella språksvenska, engelska
FöreståndareNicholas Kamenos
ModerorganisationUmeå universitet
Ansluten tillHavsmiljöinstitutet
Personal25
Webbplats[1]

Umeå marina forskningscentrum (UMF) ligger i Norrbyn i Hörnefors kommundel i Umeå kommun. Det har rötter i den fältstation som år 1985 anlades av Umeå universitet. Den nuvarande organisationen bildades år 1989 på uppdrag av regeringen som en centrumbildning, med namnet Centrum för miljövetenskaplig forskning (CMF) vid Umeå universitet. Numera är Umeå marina forskningscentrum en arbetsenhet vid Umeå universitet. Arbetet är inriktat på marina frågor i framför allt Bottniska viken.

På Umeå marina forskningscentrum finns bland annat marina laboratorier och experimentlokaler samt forskningsfartyg och andra båtar. Stationen har mesokosmanläggning för storskaliga vattenexperiment under kontrollerade ljus- och temperaturförhållanden. Anläggningen och infrastrukturen är tillgänglig för forskare världen över.

Sedan 2010 har UMF i samarbete med enheter vid Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Linnéuniversitet och Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att vara värd för Havsmiljöinstitutet. Regeringsuppdraget, som går ut på att bistå andra myndigheter med vetenskaplig kompetens, analys och information, förlängdes i början av år 2016 till år 2020.[1]. År 2022 förlängdes uppdraget till 2032.

Åren 2010–2014 hade Umeå marina forskningscentrum i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar, SLU och Naturhistoriska riksmuseet också en central roll i forskningsprogrammet EcoChange, som bland annat utvärderat hur klimatförändringar påverkar Östersjön. EcoChange-programmet har sedermera förlängts till 2024.

Umeå marina forskningscentrum utför även provtagningar på uppdrag av framförallt Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna i regionen. I juni 2017 invigdes för ändamålet det nya forskningsfartyget R/V Botnica, en 23 meter lång före detta polispatrullbåt från Nederländerna, vilken ska användas för forskning och miljövervakning från Ålands hav i söder till Haparanda i norr.[2]

I samarbete med Stockholms universitets Östersjöcentrum driver UMF sedan 2007 webbplatsen Havet.nu som presenterar nyheter, forskning och fakta om havsmiljön, tidskriften Havsutsikt som presenterar marin forskning, samt den digitala fälthandboken Livet i havet. Sedan 2019 deltar även SLU, Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet i samarbetet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]