Umeå marina forskningscentrum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Umeå marina forskningscentrum
FörkortningUMF
Bildad1989; för 33 år sedan (1989)
TypForskningsinstitut
Syfte/fokusforskning, miljöanalys, information
SäteUmeå
PlatsNorrbyn, Umeå kommun
Betjänad regionBottniska viken
Officiella språksvenska, engelska
FöreståndareJohan Wikner
ModerorganisationUmeå universitet
Ansluten tillHavsmiljöinstitutet
Personal25
Webbplatswww.umf.umu.se

Umeå marina forskningscentrum ligger i Norrbyn i Hörnefors kommundel i Umeå kommun. Det har rötter i den fältstation som år 1985 anlades av Umeå universitet. Den nuvarande organisationen bildades år 1989 på uppdrag av regeringen som en centrumbildning vid Umeå universitet. Arbetet är inriktat på marina frågor i framför allt Bottniska viken.

På Umeå marina forskningscentrum finns bland annat marina laboratorier och experimentlokaler samt forskningsfartyg och andra båtar. Stationen har en egen mesokosmanläggning för storskaliga vattenexperiment under kontrollerade ljus- och temperaturförhållanden.

Sedan 2010 har forskningsstationen i samarbete med enheter vid Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Linnéuniversitet och Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att vara värd för Havsmiljöinstitutet. Regeringsuppdraget, som går ut på att bistå andra myndigheter med vetenskaplig kompetens, analys och information, förlängdes i början av år 2016 till år 2020.[1]

Åren 2010–2014 hade Umeå marina forskningscentrum i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar, SLU och Naturhistoriska riksmuseet också en central roll i forskningsprogrammet EcoChange, som bland annat utvärderat hur klimatförändringar påverkar Östersjön. EcoChange-programmet har sedermera förlängts till 2020.

Umeå marina forskningscentrum utför även provtagningar på uppdrag av framförallt Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna i regionen. I juni 2017 invigdes för ändamålet det nya forskningsfartyget R/V Botnica, en 23 meter lång före detta polispatrullbåt från Nederländerna, vilken ska användas för forskning och miljövervakning från Ålands hav i söder till Haparanda i norr.[2]

I samarbete med Stockholms universitets Östersjöcentrum driver forskningsstationen sedan 2007 webbplatsen Havet.nu som presenterar nyheter, forskning och fakta om havsmiljön.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]