Rademachersmedjorna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är dels ett museum i Eskilstuna, dels smedjor i verksamhet. De är uppkallade efter Reinhold Rademacher.

Smedjorna ligger i Centrum mellan Hamn- och Rademachergatorna och Tull- och Bruksgatorna. De utgjorde en del av Carl Gustafs stads gevärsfaktori, som anlades och uppkallades efter Karl X Gustav. En plan för bruket med 120 smedjor av sten ritades av Jean de la Vallée. År 1659 stod den första av smedjorna klar och sammanlagt byggdes endast 20 smedjor, i trä, i anslutning till områdets bostadshus och fähus. I närheten återfanns betesmark och odlingar. Varje hushåll vid smedjorna hade lärlingar och gesäller inneboende.

Samuel Schröderstiernas skötebarn fristaden inrättades ungefär på den mark Reinhold Rademacher en gång fått sig tilldelad. Inhemska och utländska arbetare kunde där själva driva verksamhet utan tvång. De som slog sig ned i fristaden skulle för all sin tid och för hela sin familj vara befriade från personliga skatter.

År 1906 öppnades stadens första museum i en av smedjorna. Samtidigt sköttes en del smedjor av klensmeder inkallade från Zittern i södra Tyskland. Än i början av 2000-talet bedrevs verkstadssmide: i Bergska gården knivsmide, i Guldsmedjan guldsmide, i Jernberghska gården en järnsmide och i Kopparsmedjan en kopparsmide.

Braunerhielmska Friluftsteatern spelar sedan 1969 fars på friluftsteatern.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Moelv, Bjarne; Lindell Sören (1985). Smestad i förvandling: Eskilstunaindustrin från förr till nu. Stockholm: Liber. Libris 7268916. ISBN 91-38-90532-9 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]