Reinhold Rademacher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Reinhold Rademacher.
Skylt vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna. År 1606 kom Karl IX:s påbud "att en handtwärckzstadh här byggias skulle".

Reinhold Rademacher, född 1609, död 1668, var en industriman från Riga i dåvarande svenska Livland, men av nederländsk börd.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rademacher inkallades till Sverige från Riga av Karl X Gustav omkring år 1654. Han anses ha grundlagt Eskilstunasmidets höga anseende. Han har gett namnet åt Rademachersmedjorna i Eskilstuna eller, som staden då hette, Carl Gustafs stad.[1]

Han fick privilegier för framställning av smiden och metallvaror, samtidigt som han förband sig att med hjälp av monopol och tullfrihet både vid import av råmetall och vid export av färdigvaror, producera en serie manufakturvaror av järn, koppar och mässing, såsom knivar, saxar, synålar, lås, spik, tänger, hammare, pistolpipor och bössor, järn- och mässingstråd, beslag och smidesstäd. De första smedjorna stod färdiga 1659 och utgjorde en del av Carl Gustavs stads bruk, som var anlagt och uppkallat av Karl X Gustav.

Hans privilegier var personliga och arbetarna var i det närmaste livegna. Trots att Rademacher lyckades förbättra metallmanufakturen och skapa grunden för ett slags massproduktion blev hans vittgående rättigheter en broms för utvecklingen. Utom föreståndarens räckhåll etablerade smederna därför ett slags parallell marknad var de sålde produkterna till privata uppköpare.

Han ligger begraven i Torshälla kyrka.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Låshistoria”. 23 maj 2008. http://www.lashistoria.se/templates/AACms_LockHistDefault____696.aspx. 
  2. ^ Åstrand, Göran; Aunver, Kristjan (1999). Här vilar berömda svenskar: uppslagsbok och guide. Bromma: Ordalaget. Libris 7777883. ISBN 91-89086-02-3 [sidnummer behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Smestad i förvandling. Eskilstunaindustrin från förr till nu. Stockholm 1985