Verktyg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hammare är ett typiskt exempel på verktyg

Verktyg, naturligt eller tillverkat föremål (redskap) som används för att underlätta arbete.

En snävare men allmänt vedertagen definition är 'redskap för bearbetning av material', till exempel skärande bearbetning (kniv, stämjärn, borr, såg), formande bearbetning (hammare), m.fl. Verktyg kan vara handverktyg eller för användning i verktygsmaskin.


Djurs verktyg[redigera | redigera wikitext]

Vissa fåglar och apor använder träpinnar för att få fram insekter och annat ätbart. Havsuttrar och några apor använder stenar för att krossa musslor och nötter.

Verktyg i vidare bemärkelse[redigera | redigera wikitext]

Vetenskapliga och tekniska läror kallas ibland "verktyg" om de kan tillämpas för forskning i andra vetenskaper.

Ordet 'verktyg' används ibland som ersättning för 'metod' eller 'tillvägagångssätt' när det handlar om bearbetning av abstrakta företeelser, till exempel verktyg för reklam, verktyg för hunduppfostran.

I drogsammanhang är oftast verktyg benämningen på kanyler, som används för att injicera ett preparat, men kan även innebära pipor och liknande som används för att få i sig ett psykoaktivt preparat, till exempel cannabis. Dessutom används i motsats men i samband med detta, benämningen verktyg på till exempel tolvstegsprogrammet och andra verktyg man kan använda för att slippa ifrån ett drogberoende.

Inom kirurgin avser "verktyg" de handhållna instrument en kirurg använder under en operation.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]