RandstadRail

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över RandstadRail när det står klart, med Haag i norr och Rotterdam i söder. Den tunna linjen, som berör bl.a. Zoetermeer, är en busslinje som kan komma att konverteras till spårväg i framtiden.
En viadukt som sammanlänkar tidigare spårvägs- och järnvägsspår i Haag.

RandstadRail, som fått sitt namn efter Randstad, är ett nederländskt interurbanspårvägsprojekt vars huvuddel togs i bruk under 2006 och 2007.

Projektet går ut på att sammanbinda Rotterdams tunnelbana med den existerande Hofpleinbanan (vilken görs om från vanlig järnväg till snabbspårväg). Detta skall möjliggöra att tunnelbanetåg från Rotterdam kan gå ända till centralstationen i Haag (linjen Erasmuslijn i Rotterdams tunnelbana). En ny bana dras från norra änden av Hofpleinbanan fram till Haags centralstation för att hålla isär snabbspårvägslinjen och övriga järnvägsspår.[uppdatering behövs] Hopkopplingen i norr öppnades 2006, och den i söder 2010, efter att ursprungligen varit planerad att stå klar 2008.

Projektet går även ut på att sammanbinda spårvagnslinjerna 3 och 6 i Haag med den existerande Zoetermeerbanan, som också har konverterats från vanlig järnväg till snabbspårväg. Banan byggdes också ut med en ny linje till Oosterheem som blev en del av linje 4 (tidigare 6). De befintliga spårvägsspåren inne i Haag anpassades för längre och bredare vagnar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]