Centralstation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Centralstation (förkortas C eller central) anger huvudstationen för orter med flera järnvägsstationer. Stationens fungerar som en knutpunkt i transportsystemet, där man kan byta mellan olika tåg eller till andra transportslag. Detta tar sig uttryck i att vissa tåg, som fjärr- och snabbtåg bara stannar där och inte på andra stationer i en ort, till skillnad från lokal- och pendeltåg. Många centralstationer är helt eller delvis säckstationer, ändstationer för en eller flera linjer.

Centralstationer i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Begreppet "centralstation" används delvis i Sverige i en vidare bemärkelse, även för den enda station på orten. I vissa fall har det historiska skäl då namnet minner om tiden innan bilismen, då det utefter linjerna var tätt mellan stationerna med passagerarutbyte. Men till skillnad från i andra länder det ibland aldrig funnits fler än en station i vissa orter, som trots det haft en centralstation. Man har då använt "central-" för att markera den högre servicenivå som kommer av stationens betydelse i järnvägssystemet, speciellt då för viktiga järnvägsknutar.

De flesta större järnvägsstationer i Sverige ägs och utvecklas av det statliga fastighetsbolaget Jernhusen. Järnvägsstationer med mer lokal betydelse ägs av aktuell kommun.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]