Ratata på spåret

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ratata på spåret
Originaltitel Sur la piste des Dalton
Förlag Dupuis
Utgiven 1962
Serie Lucky Luke
Antal sidor 44
Upphovsmän
Manusförfattare René Goscinny
Tecknare Morris
Originalpublicering
Publicerad i Spirou
Nummer 1138-1159
Publikationsdatum 1960
Språk Franska
Översättning
Förlag Albert Bonniers förlag
Datum 1975
ISBN 91-0-040129-3
Översättare Kåre Persson
Kronologi
Föregångare En kapten för mycket
Uppföljare Oljeligan

Ratata på spåret (Sur la piste des Dalton) är ett Lucky Luke-album från 1962. Det är det 17:e albumet i ordningen, och har nummer 18 i den svenska utgivningen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bröderna Dalton lyckas än en gång fly, men denna gång får de den beryktade fängelsehunden Ratata efter sig. Ratata lever dock inte upp till sitt rykte - tvärtom visar han sig vara osedvanligt förvirrad och rädd, och helt sakna såväl spårsinne som andra instinkter - undantagit sin ofantliga aptit.

Lucky Luke stöter på fängelsepatrullen utsänd för att fånga Daltons, men vägrar inledningsvis att hjälpa dem. När de stjäl riddjur från en av Lukes vänner, ranchägaren Tex, beslutar han sig dock att än en gång ge sig efter dem - denna gång med "hjälp" av Ratata.

Detta album introducerar Ratata, som sedermera blir en återkommande figur i serien, och under 1980-talet också får sin egen albumserie. Ratatas närvaro innebär dessutom att Jolly Jumper slutligen tilldelas talförmåga - även om hans kommentarer framför allt är riktade till läsaren; övriga figurer i serien tycks inte lägga märke till dem.

Svensk utgivning[redigera | redigera wikitext]