Lucky Luke mot Joss Jamon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lucky Luke mot Joss Jamon
Originaltitel Lucky Luke contre Joss Jamon
Förlag Dupuis
Utgiven 1958
Serie Lucky Luke
Antal sidor 44
Upphovsmän
Manusförfattare René Goscinny
Tecknare Morris
Originalpublicering
Publicerad i Spirou
Nummer 966-989
Publikationsdatum 1956-1957
Språk Franska
Översättning
Förlag Bonniers Juniorförlag
Datum 1980
ISBN 91-48-50358-4
Översättare Kåre Persson
Kronologi
Föregångare Blåfötterna anfaller
Uppföljare Bröderna Daltons första fall

Lucky Luke mot Joss Jamon (Lucky Luke contre Joss Jamon) är ett Lucky Luke-album från 1958. Det är det 11:e albumet i ordningen, och har nummer 39 i den svenska utgivningen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1865 och det amerikanska inbördeskriget är just slut. Joss Jamon, och hans liga - Pete Vindflöjeln, Muskel-Jack, Joe Rödskinnet, Sam Farmaren och Falskspelar-Bill - terroriserar människorna i småstäderna i den amerikanska södern. Jamon lyckas i det närmaste få Lucky Luke hängd för ligans brott, men i sista stund blir Luke benådad mot löftet att få de riktiga brottslingarna dömda.

Luke hinner upp ligan i Frontier City i tid för att upptäcka Jamon planerar att bli vald till borgmästare i staden. I ett försök att stoppa honom från att vinna inflytande ställer Luke upp som motkandidat, men får se sig besegrad tack vare ligans terrorgrepp om Frontier Citys innevånare. Med makten i sin hand, och med hjälp av såväl bröderna Dalton (i deras första framträdande) som Billy the Kid, Jesse James och Calamity Jane, beslutar de att röja Luke ur världen.

Svensk utgivning[redigera | redigera wikitext]