Järnhästen (seriealbum)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Järnhästen
Originaltitel Des rails sur la prairie
Förlag Dupuis
Utgiven 1957
Serie Lucky Luke
Antal sidor 44
Upphovsmän
Manusförfattare René Goscinny
Tecknare Morris
Originalpublicering
Publicerad i Spirou
Nummer 906-929
Publikationsdatum 1955-1956
Språk Franska
Översättning
Förlag Bonniers Juniorförlag
Datum 1981
ISBN 91-48-50522-6
Översättare Kåre Persson
Kronologi
Föregångare Tidiga serier med Lucky Luke
Uppföljare Blåfötterna anfaller

Järnhästen (Des rails sur la prairie) är ett Lucky Luke-album från 1957. Det är i original utgivet som det 9:e albumet i ordningen, och har nummer 42 i den svenska utgivningen. Utöver att vara den första Lucky Luke-historia skriven av René Goscinny, är det också den första fullalbumslånga serien med Luke, och den första serien som avslutas med att titelfiguren rider vidare mot solnedgången, sjungandes "I'm a Poor Lonesome Cowboy".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen är baserad på det historiska byggandet av den transamerikanska järnvägen (First Transcontinental Railroad), av järnvägsbolagen Union Pacific och Central Pacific Railroad under 1860-talet.

Transcontinental Railway har kallat till krismöte med anledning av att företagets stora projekt att bygga en järnväg som binder samman Amerikas öst- och västkust har stått stilla under månader. Black Wilson, en av Transcontinentals styrelseledamöter, är dock fast besluten att hindra att byggandet slutförts, och beordrar sina män i Dead Ox Gulch, Illinois, att till varje pris förhindra arbetet. Lucky Luke, som är på resväg genom Dead Ox Gulch, beslutar sig dock för att hjälpa rallarna. Trots Wilsons män leder Luke så arbetet vidare genom den amerikanska ödemarken, tills Wilson beslutar sig för att personligen hindra dem från att nå Kalifornien.

Svensk utgivning[redigera | redigera wikitext]