Richard Wright (författare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Richard Wright
Richard Wright 1939.
Richard Wright 1939.
FöddRichard Nathaniel Wright
4 september 1908
Roxie, Mississippi, USA
Död28 november 1960 (52 år)
Paris, Frankrike
YrkeRomanförfattare, poet
NationalitetAmerikan
InflueradeRalph Ellison, James Baldwin, Gwendolyn Brooks

Richard Nathaniel Wright, född 4 september 1908 i Roxie i Mississippi, död 28 november 1960 i Paris i Frankrike, var en amerikansk författare, mest känd för sin självbiografiska barndomsskildring Black Boy från 1945.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Richard Wright är en av USA:s mest framgångsrika afroamerikanska författare, med kända titlar som Son av sitt land (Native son, 1940) och Den långa drömmen (The long dream, 1958).

Richard Wright levde i den tid han beskriver i sina böcker, och berättade: De vita förväntade sig att man skulle le mot dem när de kallade en "jävla nigger", men det föll mig aldrig in att jag var sämre än någon annan.

I ett avsnitt ur den självbiografiska boken Black Boy (1945) beskriver Wright hur han "på skoj" bröt nacken av en kattunge. Hans mor tvingade då ut honom i den kyliga natten i Mississippis 1910-tal för att begrava kattungen. Den natten, har han berättat, lärde jag mig att respektera alla sorters liv.

Richard Wright har även skrivit dikter i den japanska poesiformen haiku.

Han avled i en hjärtattack i Paris, där han bodde med sin familj sedan 1944. Han vilar på kyrkogården Père-Lachaise i samma stad.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]