Riddick (film)

Från Wikipedia
Riddick
(Riddick)
GenreAction
Äventyr
Science-fiction
RegissörDavid Twohy
ProducentVin Diesel
Ted Field
Samantha Vincent
ManusDavid Twohy
SkådespelareVin Diesel
Jordi Mollà
Matt Nable
Katee Sackhoff
Dave Bautista
Bokeem Woodbine
Raoul Trujillo
Karl Urban
OriginalmusikGraeme Revell
FotografDavid Eggby
KlippningTracy Adams
ProduktionsbolagMedia Rights Capital
Radar Pictures
One Race Films
DistributionUniversal Pictures
Premiär6 september 2013[1]
Speltid118 minuter[2]
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$38 miljoner[3]
FöregångareChronicles of Riddick
Pitch Black
Uppföljarepå G
IMDb SFDb Elonet

Riddick är en amerikansk science-fiction-film från 2013, regisserad och skriven av David Twohy och producerad av Vin Diesel, som även spelar huvudrollen som Richard B. Riddick. Filmen är uppföljaren till Pitch Black (2000) och Chronicles of Riddick (2004). Filmen hade biopremiär den 6 september 2013 i Nordamerika och den 20 september i Sverige.

Intrig[redigera | redigera wikitext]

Nio år efter händelserna i Pitch Black har Riddick blivit allt tröttare på sin roll som överbefälhavare av Necromongernas flotta. Han har vägrat att svära in sig i Necromonger-tron vilket lett till missnöje och mordförsök från hans underlydande. Riddick gör en deal med sin närmaste, kommendör Vaako att denne får bli näste överbefälhavare, mot att han själv informeras om läget för hemplaneten Furya och ett skepp att ta sig dit. Så, ledd av Vaakos adjutant, Krone, anländer Riddick och en grupp Necromonger till en ödslig planet. Riddick upptäcker att den inte är Furya och avlivar de flesta i eskorten, när de försöker lönnmörda honom. I tumultet lyckas Krone utlösa ett jordskred som begraver Riddick levande. De kvarvarande ger sig av och lämnar Riddick att dö på den solförbrända planeten som förefaller vara livlös.

Riddick lyckas ta sig ut från rashögen med ett brutet ben, som han fixerar och spjälar. Snart visar det sig att han måste kämpa för att klara livet, när han stöter på inhemska främmande rovdjur som är mycket dödligare än några människor han har mött: gamlika flygare, mängder av giftiga, skorpionlika vattenlevande varelser med epitetet ”gyttjedemoner” och schakallika bestar, av vilka han fångar en övergiven valp. Riddick gömmer sig bland ruiner i klippterrängen från vilka han skymtar ett vidsträckt savannområde i fjärran. Den enda framkomliga vägen dit går dock genom lerpölar vaktade av gyttjedemoner. Han tillbringar benets läketid med att tillverka lämpliga närstridsvapen, föder opp och tränar schakalvalpen och bygger upp immunitet för sig och valpen mot gyttjedemonernas gift. Han ser tecken på en annalkande tyfon och anar följden att regnvatten kommer att väcka mängder av demoner ur ide. De två lyckas ta sig över till savannen och i hopp om att komma från planeten aktiverar Riddick en nödsignal i en militär beredskapsanläggning, vilket samtidigt röjer sändarens identitet.

Den första gruppen som snabbt anländer är fyra prisjägare, ledda av en hänsynslös och instabil man kallad Santana, på jakt efter skottpremien som satts på Riddicks huvud. Ett andra gäng är ett tiotal professionella välutrustade legosoldater, ledda av en man som så småningom identifierar sig som Boss Johns, far till en Johns som inte överlevde strapatserna i Pitch Black. Ett av de två rymdskeppen är av intresse för Riddick och resten blir en seg kamp under det att tiden löper ut för den annalkande stormen, som ingen av dem kan överleva.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En sequel utlovades i januari 2014 av Vin Diesel på hans Facebook sida. Universal Pictures önskade ta fram en fjärde Riddick-film, som en följd av säljframgång för denna seriens senaste film på DVD.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lloyd, Kenji. ”Riddick set for IMAX Release in Autumn 2013”. HeyUGuys.co.uk. http://www.heyuguys.co.uk/riddick-set-for-imax-release-in-autumn-2013/. Läst 19 december 2012. 
  2. ^ RIDDICK (15)”. British Board of Film Classification. 27 juni 2013. Arkiverad från originalet den 28 juni 2013. https://archive.is/20130628043245/http://www.bbfc.co.uk/releases/riddick-2013-1. Läst 27 juni 2013. 
  3. ^ ”estimated budget”. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt1411250/. Läst 12 september 2008. 
  4. ^ Han, Angie; "Universal Wants a 'Riddick' Sequel, Says Vin Diesel", SlashFilm.com (2014-01-28). Läst 2014-12-13.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]