Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

ILCO – Tarm- uro- och stomiförbundet, riksförbundet för stomi- och reservoaropererade, bildades 1965 för att förbättra situationen för stomiopererade. Förkortningen kommer av två första bokstäverna på de latinska orden Ileum och Colon.[1][2]

ILCO är en intresseorganisation vars målgrupp är alla med en sjukdom eller missbildning i urinvägar och/eller tarmsystem oavsett om de för närvarande är stomiopererade eller inte samt även alla anhöriga och övriga intresserade. ILCO har idag ca 4.500 medlemmar. ILCO består av 21 länsföreningar. Varje länsförening är bildad av dess medlemmar och har egen styrelse och ekonomi. På förbundsnivå bedrivs barn- och familjeverksamhet, ungdomsverksamhet samt anordnas rehabiliteringsdagar. Inom barn- och familjeverksamheten anordnas barn- och ungdomsläger samt familjedagar.

ILCO:s Unga vuxna är förbundets ungdomsverksamhet för personer mellan 18 och 35 år. Förbundet ger ut medlemstidningen ILCO-magasinet med fyra nummer per år. ILCO samarbetar med cirka 70 organisationer från olika länder inom stomiområdet.

Riksförbundet är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Förbundsordförande heter för närvarande (2020) Charlotte Bygdemo Toytziaridis.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]