Sveriges Dövas Riksförbund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sveriges Dövas Riksförbund
FörkortningSDR
Bildad1922
GrundareCarl Daniel Andersson
TypFunktionshinderorganisation
SäteStockholm, Sverige Sverige
Medlemmar3529 (2019)
Officiella språkSvenska, Svenskt teckenspråk
FörbundsordförandeÅsa Henningsson (2017-)
GeneralsekreterareJulia Kankkonen (2019-)
Ansluten tillEuropean Union of the Deaf, World Federation of the Deaf, Dövas Nordiska Råd
Webbplatswww.sdr.org
Tidigare namnSvenska Dövstumförbundet (bytte till dagens namn 1950)

Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund med uppgift att tillvarata dövas sociala, ekonomiska, språkliga och kulturella intressen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Organisationen bildades den 26 februari 1922. Före bildandet av SDR fanns Dövstumföreningen i Stockholm som bildades år 1868 och så småningom bildades dövföreningar lite varstans i Sverige. 1919 tog Göteborgs Dövas Förening initiativet till bildandet av ett ”landsförbund” och 1922 bildades Svenska Dövstumförbundet. 1950 ändrades Svenska Dövstumförbundets namn till Sveriges Dövas Riksförbund. Svenska Dövstumförbundet var 1907 med och grundade Dövas nordiska råd.

Under flera år har SDR kämpat för teckenspråket. 1981 tog Sveriges riksdag det historiska beslutet om att officiellt erkänna teckenspråket som dövas första språk. Sverige blev då det första land i världen som officiellt erkänt teckenspråket som språk. Det svenska teckenspråket är ett av Sveriges språk, och infördes i språklagen år 2009, och fick en ställning motsvarande de fem nationella minoritetsspråken.

Föreningar och samarbeten[redigera | redigera wikitext]

SDR hade år 2018, 4091 medlemmar.

SDR har nära samarbete med Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Sveriges Dövas Pensionärsförbund och Svenska Dövidrottsförbundet.

Sveriges Dövas Ungdomsförbund[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Dövas Ungdomsförbund bildades 23 april 1966 och är en organisation för unga och teckenspråkiga i åldern 6-30 år. Har ungefär 900 medlemmar.

Logotyp[redigera | redigera wikitext]

SDR:s logotyp är grön med vit text, svart med vit text eller vit med svart text. Texten är SDR, en våg och Sveriges Dövas Riksförbund.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]