Hoppa till innehållet

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Från Wikipedia

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft är en riksomfattande funktionsrättsorganisation som arbetar för personer med förvärvade hjärnskador och närstående.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hjärnkraft bildades 1988 som en förening för och av anhöriga till personer med förvärvade hjärnskador. Medlemmarna sökte stöd hos varandra för att kämpa mot vårdens begrepp "Icke rehabiliteringsbar" var ett begrepp som var allmänt vedertaget och synen på möjligheterna med rehabilitering var mycket pessimistisk.

1992-1993 genomförde Hjärnkraft en riksomfattande kartläggning av vad som hände med personer med förvärvade hjärnskador. Det visade sig att ett stort antal skadade fanns inom långvården eller på psykiatriska avdelningar, utan någon form av stimulans eller rehabilitering. Projektet bidrog till ökad insikt om att god rehabilitering ger resultat.

2008 blev Hjärnkraft projektägare för Akta Huvudet, Sveriges största gemensamma satsning mot ungdomsvåld.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Förbundet består av 15 länsföreningar och nio lokalföreningar. Hjärnkraft är medlem i Funktionsrätt Sverige. Brain Injured and Families (BIF), Folkspel, Svensk Förening för Neuropsykologi och samarbetar med Arbetarnas Bildningsförbund (ABF). Förbundet står under kontroll av SFI (Stiftelsen för insamlingskontroll).

Medlemstidningen Hjärnkraft kommer ut fyra gånger per år.

Förbundsstyrelsen består av elva ledamöter. Styrelsen väljs vid förbundsstämman på två år. Förbundsordförande heter Meta Wiborg.

Hjärnkrafts projekt[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]