Parasport

Från Wikipedia
Tyskland-Storbritannien i rullstolsbasket vid 2007 års Europamästerskap i Tyskland

Parasport, även paraidrott, tidigare handikappidrott eller ibland funktionshinderidrott, är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. De tävlande delas inte bara in efter kön utan även funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. I sportskytte kan till exempel personer som sitter i rullstol tävla utanför parasporten. Utövare av parasport beskrivs ofta som parasportare eller paraidrottare[1].

De två världskrigen under 1900-talet och det höga antalet skadade personer där ökade intresset för parasport som rehabilitering. Parasport har för många med funktionsnedsättning blivit ett viktigt sätt att visa att man kan tävlingsidrotta på liknande villkor som personer utan funktionsnedsättning. De idrottare som räknas till parasport är idrottare med tre olika kategorier av funktionsnedsättningar, vilka är: rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning.

De flesta idrottare med funktionsnedsättning tävlar i samma grenar som andra, men med olika anpassningar (som kälkhockey, rullstolsbasket eller rullstolsrugby, men vissa idrotter, till exempel goalball och showdown, har uppfunnits som rena parasporter.

Parasportens motsvarighet till olympiska spelen är de paralympiska spelen, som anordnas av samma tävlingsorganisation, på samma ort, direkt efter OS. För personer med hörselskada finns Deaflympics.[2] och för personer med intellektuell funktionsnedsättning arrangeras sedan 1968 Special Olympics World Games.

Exempel på parasporter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ KRISTINA FAGHER & JAN LEXELL (7 september 2016). ”Parasportare drabbas oftare av skador och sjukdomar”. www.idrottsforskning.se. https://www.idrottsforskning.se/parasportare-drabbas-oftare-av-skador-och-sjukdomar/. Läst 15 februari 2021. 
  2. ^ Sten Sundberg (26 juli 2013). ”Invigningen av Deaflympics”. Svenska dövidrottsförbundet. Arkiverad från originalet den 22 december 2015. https://web.archive.org/web/20151222090542/http://iof1.idrottonline.se/SvenskaDovidrottsforbundet/Deaflympics/2013-Sofia/Nyheterna/InvigningenavDeaflympics/. Läst 20 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]