Robert Browning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert Browning
Robert Browning

Robert Browning, född 7 maj 1812 i Camberwell, London, död 12 december 1889 i Venedig, var en brittisk poet.[1]

Hans far hade tillbringat några år i ungdomen på Saint Kitts i Västindien, och fick avsmak för hur plantageägarna behandlade de infödda. Han drömde om att bli artist men blev istället en vanlig enkel tjänsteman vid Bank of England. Hans mor, Sarah Anna Wiedemann, var av skotsk-tyskt ursprung och älskade konst, musik och trädgårdsarbete.

Redan som barn var Browning oerhört vetgirig samtidigt som han älskade friluftsliv och i tjugoårsåldern var något av en dandy. Han var inspirerad av såväl Shelley som Tysklands Sturm und Drang-rörelse.

Hans far hade full förståelse för sin son litterära intresse och bekostade till och med sonens första publikationer, såsom den själsromantiska Pauline (1830). 1840 utkom Sordello, som ingen begrep vad den handlade om, men sedan utgav han åren 1841-1846 Bells and Pomegranates ('Klockor och granatäpplen') och nådde med detta verk en ställning som etablerad poet.

Han blev intresserad av Elizabeth Barrett Brownings poesi, började en livlig korrespondens med henne och träffade henne första gången i maj 1845. Hennes far var tyrannisk och tyckte inte om att hans döttrar hade beundrare - till följd därav gifte de två sig i all hemlighet i augusti 1846 och rymde sedan till Italien. De bosatte sig i Florens och de levde i ett ovanligt lyckligt äktenskap, vilket inspirerade honom till flera berömda diktsamlingar. Deras son, Robert, föddes 1849.

Hans hustru avled i hans armar i juni 1861 och han fann det sedan outhärdligt att bo kvar i Italien, där de upplevt så många lyckliga stunder tillsammans. Han återvände tillsammans med sonen till London och blev en populär person i societeten. Han bodde hemma hos sin gamle far och senare, efter faderns död (1866) tillsammans med sin syster. Under dessa år skrev han sina mest kända verk, dikter i monologform, såsom The Ring and the Book (1868-1869)[2], som handlar om en mordprocess i Rom på 1600-talet.

På ålderns höst återvände han till Italien, och slog sig ned i Venedig, där han bodde i sin sons hus, och avled där i december 1889. Sonen Robert avled 1912.

Robert Browning är begravd i Westminster Abbey i London.[3]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.britannica.com/biography/Robert-Browning
  2. ^ http://www.victorianweb.org/authors/rb/rbbio.html
  3. ^ http://www.biography.com/people/robert-browning-9228980

Bibliografi (utgivet på svenska)[redigera | redigera wikitext]

  • Råttfångaren från Hameln (anonym översättning, Helsingfors: Helios, 1905)
  • Pippa går förbi (översättning K. G. Ossiannilsson, Bonnier, 1907)
  • Den förtrollade flöjten (okänd översättare, International Book Automation, 1964)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]