Dandy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Jan Guillous roman, se Dandy (roman).
Ett par dandies.

En dandy kom till på 1700-talet i London och Paris, med lite olika utföranden. I London är en "dandy" en man från medelklassen som försöker lura sin omgivning att han tillhör aristokratin med sin klädstil och elegans. En viss överdrivenhet i klädstilen och i sitt uppförande är ett typiskt kännetecken för en dandy. Dandy används ofta synonymt med snobb.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Redan mot slutet av 1700-talet anslog dandyn tonen i modet. Ett av de viktigaste inslagen i en dandys klädedräkt var den svarta jacketten och cylinderhatten. En genuin dandy karakteriserades av kallblodighet, hövlig näsvishet, nonchalans, kall sarkasm, ironi, god smak och elegans.

Kejsar Napoleons svåger, Joachim Murat (1767–1815; gift med Napoleon I:s yngre syster Caroline Bonaparte; marskalk; år 1808 av Napoleon utnämnd till konung av Neapel) omnämndes i England som The Dandy King på grund av hans förkärlek för prydnader och dekorationer.[1]

På engelskan har dandy även betydelsen "finfint", "toppen" (vardagligt språk sedan cirka 1785 enligt Dictionary of American slang). Ordet dandy förekommer också i en populär amerikansk folkmelodi från mitten av 1700-talet – "Yankee Doodle Dandy" och 1942 vann skådespelaren James Cagney en Oscar för sin roll i filmen med samma namn. Bandet The Kinks har även en låt som heter "Dandy", från Face to Face där de driver med stilen.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ John C. Prevost; Le Dandysme en France (1817–1839), Geneve och Paris (1957).