Olivia de Havilland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olivia de Havilland
Olivia DeHavilland-2.JPG
Född Olivia Mary de Havilland
1 juli 1916 (100 år)
Tokyo, Japan
Aktiva år 1935–2009
Make Marcus Goodrich
(1946–1953)
Pierre Galante
(1955–1979)
Betydande roller
Josephine Norris i Kärlek som aldrig dör
Catherine Sloper i Arvtagerskan
Melanie Hamilton Wilkes i Borta med vinden
IMDb SFDb
Olivia de Havilland som Melanie Hamilton Wilkes i Borta med vinden.
Olivia de Havilland 1940.
Olivia de Havillands stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Olivia Mary de Havilland, född 1 juli 1916 i Tokyo, Japan, är en amerikansk skådespelerska, äldre syster till skådespelerskan Joan Fontaine.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Olivia de Havillands far var en brittisk advokat och modern före detta skådespelerska. Från tre års ålder var de Havilland bosatt i Kalifornien tillsammans med sin mor och syster, efter föräldrarnas skilsmässa.

Under de Havillands första år på college 1934 gjorde hon scendebut i en amatörteateruppsättning av Shakespeares En midsommarnattsdröm och valdes av Max Reinhardt att spela Hermia i filmversionen. Hon tecknade sedan ett sjuårskontrakt med Warner Brothers och spelade spröda, ljuva hjältinnor i en lång rad filmer. Olivia de Havilland var en av Hollywoods största stjärnor på 1930- och 1940-talen, bland annat gjorde hon nio filmer tillsammans med den tidens störste och stiligaste filmhjälte, Errol Flynn. En av hennes mest kända roller är som Melanie Hamilton Wilkes i Borta med vinden, vilket var ett avsteg från hennes vanligen passiva rollkaraktärer. När hon sedan återvände till Warners krävde hon bättre och mer dramatiska roller, vilket ledde till att bolaget stängde av henne under sex månader. Hon stämde då filmbolaget och avgick med seger.

Efter att ha varit borta från filmen i tre år gjorde de Havilland en bejublad comeback 1946 i Kärlek som aldrig dör, för vilken hon belönades med en Oscar. Hon erhöll ytterligare en Oscar 1949 för sin roll i Arvtagerskan. 1955 gifte hon sig med Pierre Galante, redaktör för den franska tidskriften Paris Match och flyttade till Frankrike, där hon fortfarande är bosatt.

Hon har sedan 1960 en stjärna på Hollywood Walk of Fame vid adressen 6762 Hollywood Blvd.[1] 2008 tilldelades hon National Medal of Arts av president George W. Bush.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/olivia-de-havilland/
  2. ^ http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2008/11/20081117-2.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]