Rosa landleguan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosa landleguan
Status i världen: Akut hotad[1]
Iggy pink.jpg
Conolophus marthae
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Sauria
FamiljLeguaner
Iguanidae
SläkteLandleguaner ?
Conolophus
ArtRosa landleguan
C. marthae
Vetenskapligt namn
§ Conolophus marthae
AuktorGentile & Snell, 2009
Utbredning
Conolophus marthae distribution.png
Hitta fler artiklar om djur med

Rosa landleguan, Conolophus marthae är en art i familjen leguaner (Iguanidae) som lever uteslutande på land till skillnad från sin nära släkting havsleguanen. Djuret är endemiskt på norra delen av ön Isabela i ögruppen Galápagos i Stilla havet. IUCN kategoriserar arten globalt som akut hotad. Efter Wolfvulkanens utbrott 2015 befarades den rosa landleguanen att vara hotad att dö ut.

Upptäckt[redigera | redigera wikitext]

Den rosa landleguanen är en relativ nyupptäckt art som först observerades av parkvakter i 1986. Först trodde forskarena att det rörde sig om individer med pigmentstörningar, men efter noggranna studier har den nu klassificerats som en egen art. Enligt DNA-analyser anses arten ha existerat i 5,7 miljoner år. Det är en äldre datering än hos de båda andra arter man tidigare kände till av Galápagos landlevande leguaner -Galapagos landleguan (Galapagos landleguan) och Barringtons landleguanen (Conolophus pallidus)- som tidigare betraktades som en och samma art. Båda dessa är gulbruna i färgen, den ena lite ljusare än den andra. DNA-resultaten visade att det skilde 7 % i mitokondrie-DNA mellan den rosa landleguanen jämfört med Galapagos landleguanen och Barringtons landleguan medan det mellan dessa två skilde sig endast 2 %.

Den rosa landleguanens datering på 5,7 miljoner år är äldre än flera av de vulkaniska öar som Galápagosöarna består av och äldre än den norra delen av ön Isabella där den rosa landleguanen lever.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den rosa landleguanen är rosa i färgen med några svarta, breda tvärgående ränder. Andra olikheter gentemot de andra båda landiguanerna på Galápagos är att taggraden på ryggen är lite annorlunda, och att ödlan i sin helhet är större. Den kan bli upp till 1,8 meter mellan nos och svansspets, vilket även gör den är större än Galápagos havsleguaner.

Den manliga och kvinnliga rosa landleguan ser likadana ut.

Ekologi och diet[redigera | redigera wikitext]

Den rosa landleguanen lever uteslutande på land, liksom alla andra ödlor. De saknar fullständigt simhud mellan tårna. Deras svans är kortare och föga hoptryckt, ryggkammen är svagare, och halsen är längre än hos havsleguanen. De gräver sig grunda hålor och livnär sig av landväxter, som kaktus och akaciablad.

Hannarna är revirhävdande och skyddar aggressivt sina revir som oftast innehåller mer än en hona. Dom lever ensamma förutom när det är parningstid.

Under dagtid absorberar leguanerna värme från solen genom att sola på stenar och klippor, och nattetid sover dom i hålor för att bevara sin kroppsvärme. Dessa leguaner har ett symbiotiskt förhållande med fåglar. Dessa plockar bort parasiter och fästingar från ödlans hud. På så sätt slipper ödlan ohyra och fåglarna får mat.

Det uppskattas att Den rosa landleguanen har en livslängd på 8-15 år, men kan uppnå 50 års ålder.

Parning[redigera | redigera wikitext]

Den rosa landleguanen blir könsmogna vid åtta till femton års ålder. Snart efter parningen migrerar honorna till sandiga områden på ön, där gräver dom sen en håla där dom lägger 4-7 ägg. Äggen kläcks efter 3-4 månader senare.

Population[redigera | redigera wikitext]

Det uppskattades att det finnas mellan 100 och 200 individer av arten Rosa landleguan. Den är av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) rödlistade som akut hotad (CR). Efter Wolfvulkanens utbrott 2015 befarades den rosa landleguanen att vara fara att dö ut. För tillfället (ultimo maj 2015) hotar inte utbrottet leguanerna, eftersom lavan rinner ner på den sydliga sidan av vulkanen. De rosa leguanerna lever enbart på den nordostliga sidan.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Ecuador utgav i 2009 ett frimärke med den rosa landleguanen.

Artens namn var först tänkt att bli Conolophus rosada från det spanska ordet för pink med hänvisning till djurets färg. Detta blev senare ändrad till Conolophus marthae, som valdes för att minnas Gabriele Gentile's dödsfödda dotter Martha Rebecca Gentile.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IUCN,id=174472,taxon=Conolophus marthae,assessors=Gentile, G.,assessment_year=2012,version=2012.1,accessdate=21 August 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]