Söderenergi

Från Wikipedia
Söderenergi
Söderenergi Fittjaverket.jpg
HuvudkontorSverige
Antal anställda143
Ekonomi
Omsättning 1,3 miljarder SEK
Rörelseresultat 99 miljoner SE
Vinst efter skatt 52 miljoner SEK
Tillgångar 3,58 miljarder SEK
Struktur
ModerbolagTelge Energi AB
Södertörns Energi AB
Övrigt
FotnoterBokslutssiffror från 2014[1]

Söderenergi AB är ett energiproducerande företag med säte i Södertälje. Söderenergi producerar fjärrvärme för cirka 300 000 personer, kontor och industrier i södra Storstockholm samt elektricitet motsvarande förbrukningen av 100 000 hushåll.

Ägandeförhållanden[redigera | redigera wikitext]

Söderenergi ägs av Telgekoncernen (42%) och av Södertörns Energi AB (58%).[2] Södertörns Energi är ett förvaltningsbolag ägt av Huddinge kommun och Botkyrka kommun. Fjärrvärmenätet inom Söderenergis upptagningsområde är Sveriges tredje största sammanhängande nät. Söderenergi har också produktionssamarbete med Fortum.

Anläggningar och bränsle[redigera | redigera wikitext]

Söderenergi eldar främst returbränslen och ambitionen är att produktionen ska ingå som en naturlig del i kretsloppet. Returbränslen består av utsorterat och kvalitetskontrollerat papper, trä och plast som inte kan återvinnas och kommer från kontor, affärer och industrier. Söderenergi producerar för närvarande (2010) cirka 1900 GWh i fem olika verk:

Av dessa utgör Igelsta kraftvärmeverk, Igelstaverket och Fittjaverket de största enheterna. Igelsta kraftvärmeverk stod klar i december 2009 och var då Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Verket eldas huvudsakligen med skogsflis. Igelstaverket vid Södertälje kanal byggdes från början som ett kolkraftverk. På 1990-talet genomfördes en ombyggnad för att kunna elda med biobränslen och returbränslen. Fittjaverket eldas i början med eldningsolja men byggdes år 2008 om för främst bränslepellets.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]